dinsdag 9 november 2010

bramensnoei, fietsreparatie

Vandaag bramen gesnoeid: afgelopen seizoen waren er veel schimmelige exemplaren, jammer en tijdrovend. Daarom nu zo gedaan: takken waar vrucht aan zat tot plm 50 cm gesnoeid. Resten van de vruchten allemaal verwijderd, klaar om af te voeren. De rest, best veel en stevig, verhakselt, bij struiken als bodembedekker gelegd. De nieuwe takken goed bekeken en geleidt zoals ik ze volgend jaar wil hebben. Een deel tot 4 ogen teriggesnoeid, zodat ik volgend jaar minder maar beter zal hebben. Minder blad geeft meer lucht en licht/zon. Ik hoop op minder schimmel en meer smaak. Zie ook de teelt en oogst pagina.
Het leiden is nog niet af, morgen verder.

Als in t voorjaar de vorst voorbij is, snoei ik de stompen af tot aan de  grond en de scheuten van de nieuwe tot 2 ogen. Nu niet, wil een beetje speling hebben t.o.v. kans op in/kapotvriezen.
T geheel was tijdrovender dan ik dacht, maar ben wel tevreden dat t gebeurd is. Komende tijd wil ik snoeien. Eerst de vruchtbomen/struiken, want daar is t nu zeer geschikt voor.
Vorige week was Roos...er, heeft de vruchtbomen van mijn buurvrouw en mij gesnoeid, en gaf een aantal zeer goede tips, later hierover meer.

Ik woon nog op de tuin, inmiddels 18 maanden, maar einde komt in zicht, tegen t einde van de maand verhuis ik terug naar de stad. Vandaag was t ook behoorlijk koud, heb extra warmtezooltjes in mijn laarzen en in mijn pantoffels  gedaan, heerlijk. De kachel snort, het tankje is gevuld, voorlopig zit ik er warmpjes bij.
De vogels zijn druk, erg leuk om te zien. Zo weet ik nu ook waarom ik zo weinig hulstbesjes heb: de merels eten ze op! En de pimpelmezen snappen jou ook: toen ik een bol ophing, bleven ze gewoon zitten. T werd wel gezellig druk daarna. t Winterkoninkje liet zich ook zien, met z'n grappige staartje.
Al met al geniet ik nog steeds.

Ook tevreden was ik met iets heel anders: op het station liet ik mijn fiets repareren: remblokjes en rechter versnelling, de linker deed het nog. Tot ik mijn fiets ophaalde.....ik rij, na ruim 54 euro betaald te hebben weg. Remmen ging prima, maar schakelen helemaal niet meer. Dus terug: ja, de fiets was oud, pech. Maar ik kreeg een leenfiets en de volgende dag zou er overleg komen. En ja, voor 45 euro (eerdere prognose elders was tegen de 100) kreeg ik een heel nieuw systeem, waarbij alles t weer zou doen, OF voor niets provisorische reparatie. 45 euro? ja! Nou graag! Wat bleek: het was een misverstand en het is opgekost door mij met arbeidsloon te matsen. Dus in plaats  stennis te maken heb ik nu een fiets die weer uitstekend remt en....schakelt. Ik was blij en zei dat ik deze oplossing waardeerde. En ik dat u dit waardeert! was t antwoord. Dit probeer ik steeds meer: niet mopperen, snappen dat iets mensenwerk is, maar wel voor jezelf opkomen en naar een oplossing zoeken. En als dat me lukt, stemt dat me tevreden. Herkenbaar?

zaterdag 11 september 2010

bramen, bramen, bramen

Gisteren met vriendin K afgesproken bramensiroop te maken. Ze had al eerder in mijn "achtertuin", een bos/park, bramen geoogst en er jam van gemaakt. En daar weer van genoten, dus ontstond het idee nu siroop te maken. Eeen hevige regenbui hield haar niet tegen, een file wel (wat vertraging) Gaf niet, terwijl we eerst even thee dronken en de flessen voorbereidden, werd het droog. De flessen had ik nog even bij J opgehaald, die het hele jaar voor me spaart, erg fijn!

Buiten gekomen oogstten we bramen. Helaas zorgde de natte tijd voor vrij veel schimmelige exemplaren, die we nu even negeerden. En relatief weinig zon geeft weinig echt zoete bramen:-( Maar er was toch genoeg. Het is nog en hele kunst goed te plukken: te vroeg is zuur, te laat schimmel of verdroging. Er schijnt ook een bramenziekte te zijn die voor rode vruchten zorgt, ik heb daar, denk ik, een beetje last van. mijn moeder veel meer.

Na een klein uurtje was het genoeg, we gingen aan de siroop : wassen, sapcentrifuge (van de Lidl, een erg fijn apparaat: snel, grondig, makkelijjk), wegen, rekenen, afwegen, oplossen, toevoegen en dan het leukste: geen zakken maar flessen vullen. 8  flessen van verschillend formaat: groot en klein (koffiemelk had erin gezeten)
Etiketten schrijven: kaki! En proeven natuurlijk, heerlijk.  Zoetzuur, fris, afhankelijk van de hoeveelheid water.
Zeer tevreden waren we ( k kreeg enkele flessen mee) voor herhaling vatbaar, misschien met 1 van de kinderen erbij, zou leuk zijn...
Het recept volgt dinsdag precies, (plus waarom ik  een poosje niet blogde) maar  komt neer op: (van diana's makkelijke moestuin):
* voeg 125% van t sap in suiker toe en 25 gram citroenzuur per liter sap.roeren, oplossen, vullen en klaar.
De suiker conserveert en doordat de vruchten niet verhit zijn, wordt er veel vitamine behouden. Jammer dat er niet iets gezonder dan suiker is om te conserveren, maar dit voelt erg goed, haha.

Vandaag meteen kunnen serveren en tot mijn verbazing vond zelfs jongste broer het lekker! En die is niet zo makkelijk. ook moeder en schoonzus schonken telkens bij. Dus 2 flessen meegegeven, dan denken ze nog eens aan mij:-)

's Avonds nog de schimmelige exemplaren verwijderd, bijna een emmer vol. De goede ook verzameld. Tijdrovend maar ontspannend werkje. De ene mediteert, ik braam...

Niet afgekregen, maar t werd te donker. Resultaat was 800 ml en met suiker leverde dat weer 3 volle flessen op. Morgen afwerken met etiketten, (en de afwas, moet ook gebeuren) en dan afmaken: klein stukje plus alles wat met de trap moet. En dan ook nog met een snoeischaartje de afgedragen trossen weghalen.
Over snoeien gesproken, ik wil nog uitzoeken of ik door beter te snoeien minder schimmel krijg. Meestal is het: lucht en licht, maar kan ik ook nog iets met de trossen doen? En wat beter aanbinden. Lastig is dat de nieuwe scheuten er ook al zijn en plek willen in een blijkbaar schaarse ruimte.

Bij de opbrengst van morgen wil ik ook nog wat ander fruit doen: de laatste kruisbessen, wat valappels, vlier, en frambozen. Maak ik er septemberjam van...Misschien de eerste druiven erbij.. Kortom, genieten!

zaterdag 3 juli 2010

hitte

Wat is het heet de laatste dagen. En wat doe je dan? Vroeg op, in de middaguren niets doen en 's avonds weer door. Siestarefime:-)
Of kayakken,zoals  gisteren 12 km bij Zaandam, erg leuk. Goed insmeren, lekker spetteren enn af en toe eruit om te pciknicken of erin om af te koelen. Ik had een leuke hoeveelheid geoogst fruit mee: Vooral aardbeien, maar ook framboosbramen, frambozen, rode en witte bessen. En een pompeon en tomaat voor de gastvrouw en de medekayakster,
Echter, als je ook nog veel werkt en het in je huisje een sauna is, komt er van het toch al niet zo geliefde huishouden niet zo veel terecht.
Maar: morgen krijg ik hoog bezoek, mijn moeder! Dus van een 3,5 naar een 6 a 7 is het streven. Dus
allerlei verzamelde potjes schoon gemaakt en van etiket ontdaan, vrij tijdrovend.
De maandag gemaakte rabarberpotjes van etiketten voorzien en logisch opgesteld, de schone potjes erbij.
Nieuw pootgoed en booordschappen gekocht bij "de buren" (vtv Linnaeus) Met buuf C en een vriend van jaar nog warm, vers appelgebak (ook van de buren) gegeten, heerlijk. Ookdaar kreeg ik aanloop, gezellig.
Er zijn echter ook plichten, zo moesten 2 gasslangen verwisseld worden, daar wordt, terecht, op gecontroleerd. Een zwetend karweitje, al weet ik nu wel de makkelijkste manier: snij de oude slang in de lengte open (nadat de slangklem opengeschroefd is) Laat de uiteinden van de nieuwe slangen in kokendheet water weken en doe een druppeltje afwasmiddel op de koperen thule. En dan schuif je de nieuwe slang (vergeet de klemmen niet) er relatief makkelijk op.

Nu verder met puinruimen, straks komen broer en vriendin stoelen brengen naar mij, erg aardig. We eten een klein hapje en dan gaan zij door naar een concert van Marlando en ik naar een tuinfeest. Wat is het leven toch slecht he....die hitte, geeft ook een grieks/frans gevoel, zeker als straks de wijn vloeit-)

zondag 27 juni 2010

vierdaagse van Alkmaar, tuinklusjes

aardbeien geoogst
vriendin geholpen met wilg snoeien, is takkenril geworden
capucijners opbinden
brandnetelpesto is mislukt, blijkt niet houdbaar, jammer van t werke, maar wat kan dat stinken:-(
wieden
Even een slordig blogje, en zonder foto's. Beetje druk.
Heb in Alkmaar de vierdaagse gelopen,helaas op verkeerde schoenen. Aansluiting met anderen was minder makkelijk dan ik dacht. En blaren kwamen weer sneller dan ik dacht, na plm 5 km. Toch waren het prima dagen. beetje jezelf tegen komen kan geen kwaad en de tochten kwamen langs prachtige dorpen en plekken in de buur van Alkmaar. Strand, duinen, weilanden, kappeletje, veiling, kruidentuinen. rondom de stempelposten werden veel leuke dingen georganiseerd en al wandelend liepen we bijv door de veiling van Broek op Langedijk en de kapeel van Heiloo. Bijzonder. Na afloop zeiden 2 vriendinnen spontaan dat ze volgend jaar wel mee willen, dus ik vrees dat ik dan weer ga, Maar dan met goede schoenen!!! (had een beetje pech, elke op zich kwaliteitsschoen veroorzaakte blaren. hadook matig getrained, dat speelt vast ook mee. Henk, mijn broer die me tot deze wandeling aangezet had en waar ik logeeerde, verwende me enorm: kookte, smeerde mijn brood, bracht teilmet water EN liep , met vriend Anne, de laatste 3 km mee! Super!

Ondertussen ook regelmatig gewerkt, bij moeders langs geweest, kookfilm Jamie goes Italian gezien (leuk!) en straks naar feestje in de bossen. Eerst nog even in de tuin, dan de buurvrouw die aldoor zo goed voor Boris zorgt even helpen. Zei ontvangt straks 22 leden van haar koor in de tuin, die nu een paradijsje is. Ik was en snij wat fruit etc en zorg dat er zo koffie en thee is. Kan ik eens wat terugdoen.

Inmiddels is de composthoop eindelijk omgezet, dat wil ik volgend jaar echt eerder af hebben. De courgettes, paprika en tomaten staan erin en lijken aan te slaan.

Vanmorgen heel veel aardbeien geoogst en nu kan ik dan uitvoeren wat ik vorig jaar bedacht had: rabarbermoes maken van eigen teelt en met eigen aardbeien! Ik mis nog eigen bananen....nou ja, 2 out of 3 ain't bad....

dinsdag 15 juni 2010

dubbel
















kamperfoeliepoort 






Het is een luxeprobleem, maar toch voelen sommige dingen dubbel. Zo kom ik net terug van een geslaagd kampeerweekend en ga ik straks weg om mijn stempelkaart te halen voor de wandelvierdaagse in Alkmaar. Voor wie dat zou willen volgen: er zijnnieuwsuitzendingen van rtv Noordholland = http://www.rtvnh.nl/programmas/programma/index.asp?showid=145

Hartstikke leuk hoor, allebei, maar....er is in mijn tuin zoveel te doen. Gewoon lekker zijn. Relaxed, met tijd om zo maar eens een heel uur in de hangmat een boek liggen lezen. Dat schiet er helemaal bij in. Dus doen de slakken het wel voor me:-(


Hoe komt dat? Het wandelen is er extra bijgekomen. Zaterdag weet ik of het de moeite waard is. Nou vind ik bewegen ook heel lekker, prettig. En we gaan door de prachtige omgeving van mijn geboortegrond, dus daar verheug ik me ook op. Maar het is wel 4, met voorbereiding 5 dagen..... Ook daarna ben ik nauwelijks op de tuin ivm werk en ziekenbezoek in Duitsland, wat ik ook met plezier doe hoor.



En ik werk meer. Fijn werk, relaxed maar zoals ik altijd al vind...werken is niet erg, maar het kost zoveel tijd, haha. Zelfs op mijn manier. Keuzes maken, altijd zooo moeilijk...Ach, volgende week even een adempauze, maak ik dan de compostbak wel af... is te overzien. Kan ik nu toch nog even wieden, bijv tussen de aardbeien, ik blijk er nog veel meer te hebben, maar wel te dicht op elkaar: ze gaan te schimmelen:-(


En, al doende, kwam ik de hop weer tegen. Wat een magnifieke plant, wat een groeikracht en wat een schitterende bellen in september.... Maar....ondanks zijn/haar harde werken heb ik net besloten m toch zoveel mogelijk weg te halen. En dat voelt ook dubbel, een plant die zo ontzettend zijn best doet, met uitstekend resultaat, wordt als dank verwijderd!!!! Waarom dan? Deze keuze was wat makkelijker: de hop staat vlak bij de fruitboompjes en aardbeien en worden nu of verstrengeld tot de dood aan toe, of zo in de luwte en schduw gezet dat dat ten koste van fruit en aardbei gaat. En omdat het thema snoeptuin is, moet de hop wijken. thee van hopbellen vind ik naar bier smaken, jakkie. Zelf bier maken zie ik me niet doen, jonge scheuten verzamelen heb ik nu geen tijd voor over, dus is er geen nut en mag ie dienen als biomassa in de composthoop...Die zo aardig vol begint te raken, ook met helianten en balsemien (echt te veel, er blijft nog genoeg over)


Nou ja, dit geuit hebbende leg ik me neer bij de situatie, accepteer dat de tuin niet verzorgd wordt zoals ik zou willen en ga gewoon genieten van alles! Bijvoorbeeld van mijn sla met koriander, venkel, knoflook, oregano en melde uit eigen tuin, en van heerlijk grote en zoete aardbeien op brood, mmmmmm



Overigens was het wel fijn thuiskomen van het kampeerweekend: voor de deur afgezet, met fiets en al, door Wilma, en uitgenodigd voor een heerlijke maaltijd door de buurvrouw en een vriend. dat maakt de overgang van samen eten met velen naar alleen heel prettig geleidelijk.

En bijna overweldigend was de uitbundig bloeiende gele kamperfoelie, helaas bestaan er nog geen geurfiles, anders....zou je nu bedwelmd raken!


maandag 7 juni 2010

hoppende heliant

Helaas, van wieden is minder gekomen dan ik dacht. Even aan dit blog gewerkt = pafina's gemaakt. En voorbereiden werk en kamperen kostte meer tijd en er moesten nog zomerbollen de grond in, abbesijnse gladiool, anemoon (in dakgoten gedaan, t lukte andere jaren nooit, eens kijken hoe dit gaat)
Bonenkruid in mmbak gezaaid, rechtstreeks.
En een tijdelijk kweekrek boven de grote composthoop geïmproviseerd
see, op die plek is de meeste zon en door het rek hoop ik de slakken te ontmoedigen. We'll see. Nog niet in gebruik, want op t eind toch even flink kunnen wieden. Onder de wilg. Niet moeilijk, gewoon trekken. En dan zie je weer even wat er gebeurd als je iets iets te lang zijn gang laat gaan: tussen de steeds uitbreidende helianten zat veel hop. en dat hopt overal naar toe. Ook de appelbomen in en dat mag niet. Dus even grenzen bepaald, al blijf ik dat altijd lastig vinden. Er zaten ook balsemienen tussen, zo leuk. Maar ach, die staan elders nog meer dan genoeg!

Dus: morgen vroeg op, laatste dingen doen en dan op de fiets....

zondag 6 juni 2010

kdroomwerkmiddag 6 juni

Vandaag weer een meewerkmiddag gehad met trouwe deelneemster Gea. Vanmorgen vroeg opgestaan, 5.30 Het was al hartstikke licht. Rustig aan gedaan, wat opgeruimd en eten voorbereid en toen snel compost geoogst. Een deel voor de 2de makkelijkemoestuinbak, mengbak en een deel in zakken voor een nog aan te leggen borderrand langs het gras, waar mooie, kleurrijke planten in kunnen. Ook een deel gebruikt om aardappels, capucijners en tuinbonen aan te aarden en tot slot 2 speciekuipen voorraad.




compost oogsten



aanaarden aardappelen. capucijners, tuinbonen

Om 10.00 kwam een tuinster vragen of ik zin had om koffie te komen drinken, en omdat Gea 11.00 zou komen, had ik daar wel zin in. Gea reed echter toevallig naar haar huisje, ook blauw, en zo begreep de tuinster dat ik toch niet kwam. Want gezellig samen met Gea gedronken, met een stukje taart natuurlijk.
Daarna aan de slag: zoveel mogelijk wieden. Er groeit een heel vervelend gras via de
vijver mijn tuin in. Mijn buurvrouw waarschuwde al dat het gras grote sprongen maakt en elk jaar meters wint. Eruit dus! En dat ging niet zo makkelijk, schop en spa hielpen nauwelijks. Op je kont zitten, zo dicht mogelijk bij de aarde vastpakken en rukken als een koe, bleek uiteindelijk het makkelijkst. Zeker 8 volle speciekuipen weggehaald, de dreiging een slag toegebracht. Echter, de wortels zitten er nog, dus opletten blijft nodig.

Het idee is: nu zoveel mogelijk "grof" wieden. Bijv alle hop, helianten, dovenetel, balsemienen, wolfspootjes en andere planten die op de verkeerde plek groeien wegwieden, allemaal in de grote compostbak. Daarna 8 emmers neerzetten op regelmatige afstand en dan de kleine composthoop, die hartstikke vol zit, legen. Afdekken met compostdoek met gaten bij de emmer. Lekker gaan werken en kamperen. Als ik terug ben, is de hoop waarschijnlijk gehalveerd. Zo nodig verder met wieden. De emmers weghalen en de plekken vullen met mmmengsel aangevuld met paardenmest. En daar dan in zetten: courgette, paprika en tomaat. Zeiknat maken, en dan mogen ze lekker gaan groeien. Vorig jaar deed ik het met karton en daarop haksel, maar met compostdoek is dat niet nodig. Het leuke is namelijk dat ik zo geen plek kwijt ben aan compost, maar er een verhoogd bed bij krijg. Door het afdekken, gaat de compostering ook erg goed, dus dubbele winst.



woekerend gras


afschrobben na afloop metwater uit de regenton

Tijdens het wieden moest ik even in de serre zijn en daar vond ik een spitsmuisje tussen de kattenbrokjes. Ik pakte m op, hij liep zo over mijn hand en arm, totaal niet schuw. Erg leuk om te zien. Wel moest ie verhuizen naar buiten, de serre uit, maar hij mag best in de tuin blijven wonen.

Zo mogen de rupsjes van de spinselmot van mij ook rustig in de meidoorn blijven, die kan daar wel tegen. Tot plezier van de koolmeesjes, die je druk kwetterend lekker zag smikkelen. Zou het de familie uit het nestkastje zijn, die plm 2 weken geleden uitvlogen?

Na een paar uur (met pauze natuurlijk) was het wel weer genoeg: tijd voor eten. Gea maakte zichzelf schoon (het was warm, broeierig weer) en ik het eten:
gebakken aardappelen met rozemarijn, tijm en salie
asperges met ei/botersaus
tuinsalade (kervel werd door Gea verwerkt)
rabarber toe

Nog even naar het landje, kijken naar het werk van de vorige keer: bijna allemaal weg. Dit keer geen slakken, maar konijnen. Blijken ook gek te zijn op knoflook:-(
Gea ging weer verder (met doggybag voor vanavond).
Ik overlegde nog even met de tuinster met wie ik het "landje" deel. Plan bedacht om de konijnen te weren: kippengaas, waarvan je een deel naar buiten vouwt(30 cm). Morgen zal ik palen in de lijnolie zetten, dan kunnen we die gebruiken. Zij koopt morgen het kippengaas. We liepen nog even naar mijn tuin, kwamen de tuinster van het koffiedrinken tegen en besloten met z'n drieën thee te gaan drinken en zo kwam de rest van de taart gelukkig ook op:-)



Gelukkig ging het regenen, de tuin had dat hard nodig. Scheelt weer water geven. Kon ik mooi even de afwas doen. Meestal doe ik dat pas de volgende morgen, maar dit is fijner. Ook eindelijk het gootsteenkastje uitgesopt. Moest wel, want Boris had m als kattenbak gebruikt. Wel heel netjes hoor, helemaal aan t eind, waar bijna niks meer lag. Maar t stonk zo. Ik had de kattenbak namelijk in de serre gezet, zodat je m niet hoeft te zien als je naar de wc gaat. Maar daar was hij het niet mee eens: de bak moest in de douche staan! Plaste gewoon zonder bak in de douche. En poepte dus in t gootsteenkastje, bah. Maar gauw de bak weer terug gezet. t blijft toch wat stinken, ondanks uitgebreid soppen met wc reiniger, Andy en natuurazijn. Kent iemand soms een betere truc? Ik ga er nog wat gemalen koffie bij zetten, helpt soms ook.

Trouwens, regen vond ie ook niet erg, ging ie lekker liggen, onder de regenjas. Ja, laat Boris maar schuiven...

woensdag 2 juni 2010

niets gedaan, samen eten


Hoewel t mooi weer was, kwam er weer eens niets van werken in de tuin. Wel van oogsten: kervel, voor de soep. Want de buurvrouw Nelie kwam met het idee samen te eten en tja, das wel erg gezellig met dit heerlijke weer! De soep maakte ik: kervelsoep. Ooit, eeuwen geleden eens gegeten en onthouden dat t lekker was. Ik wilde t graag puur houden, dus niet met allerlei andere lekker dingen erdoorheen. Heb geoogst, maar omdat ze al aan t schieten waren, zat er niet veel blad aan. Dus tijdrovend en rustgevend de blaadjes verzameld. Met 2 bouillonblokjes en 2 aardappelen werd het inderdaad een pure soep. Wel een beetje vezelig, ondanks staafmixer, dat wordt op zoek naar een betere manier.
Froukje zorgde voor sla met een heerlijke dressing (tamari, goede olijfolie, citroensap, azijn en appeldiksap)Zij had de boodschappen gedaan: pasta, aubergine, tomaat, biospek, wijn. En dat werd een heerlijke pastaschotel.
Het toetje was weer voor mijn rekening, rabarber. Gisteren had ik 5 potten basisrabarber gemaakt, nu warmde ik m even op en voegde krijt toe. En zo werden de zuurstofmoleculen samen met het oxaalzuur en het basische krijt een heerlijke mousse. Deze scheikunde werd uitgelegd door Pjotr. Met Guy en de anderen werd de politieke situatie doorgenomen en na dit gesprek weet ik wat ik ga stemmen! (denk ik, zwever als ik ben)
Kortom het was een heerlijke avond, waarna ik niet veel meer deed dan wandelen met Boris, de kat, die mij daar dringend toe uitnodigde. En die nam ik graag aan!

zondag 30 mei 2010

gratis filmavonden

Gisteren genoten van een film over nutstuinen in Rusland en in Detroit, USA. In de kantine van ons volkstuincomplex. Op een groot scherm. Stemt tot nadenken: in rusland heeft 40% van de mensen een stukje land en dat zorgt er voor dat er minder honger is dan er anders zou zijn. En Detroit, een stad waar bijna alle autoindustrie uit is verdwenen heeft ook een hoog percentage mensen onder de armoedegrens: een tuin is dan welkom. Het leukst was eigenlijk te kijken wat er geteeld werd en vooral hoe: zo zag je hoe een fransiscaner broeder de (bij ons altijd mislukkende) bloemkoolbladeren samenbond om zo een mooie witte kool over te houden. Met andere groente en fruit verkocht hij dat goedkoop. Er was enorme belangstelling voor en dat in een fasstfoodland. Er ontstond een hele andere economie, een economie die mij ook boeit: kleiner, meer delen, langzamer, zonder bestrijdingsmiddelen, smakelijker, minder commercieel.
En het goede nieuws is dat ik het gevoel heb dat dit op onze tuin ook steeds meer gebeurd.

Zo zijn de filmavonden (laatste zaterdag van de maand, 20.00) gratis en kun je er bio drank en snacks bij kopen. Het is mijn bedoeling ook, om op relaxte wijze, op deze blog ook een weg en doorgeefluik te zijn.
Dus hieronder het programma voor de komende tijd. Enne, ook bij mij kun je ruilen: een uurtje hulp in ruil voor iets van je gading?? Vooral over 2 maanden kun je zo wel aan bio courgettes etc komen. En dan komt het kleinfruit ook om de hoek kijken. Ik zal wel eens een lijst maken met wat en wanneer. Als t regent en andere dingen gedaan zijn (ja ik durf het bijna niet te zeggen, maar de belasting is wel een eind, maar nog steeeds niet af). En nu: zaailingen, stukjes van planten die het naar hun zin hebben, winterspinazie, (ja nog steeds) en wat dan ook...bijv
te geef
Een metalen trappetje (loodzwaar, degelijk, decoratief, foto volgt tzt)
boek, een kattenepos: Staartjagers Zang (Tad Williams)
cd, made in Holland. Jazzy, mij te veel piano, maar als je daar van houdt.
magical moods, van alles
planten: kaardenbol, kamperfoelie, framboos, bosaardbeitjes, hop met bellen, valeriaan, diverse dovenetels, en vele andere


Programma filmavonden:
26 juni Jamie goes Italian.
Een culinaire ontdekkingstocht door Italië. Plaatselijke bewoners leren je de geheimen van de Italiaanse keuken.
24 juli Babette's Feast
Speefilm van Gabriel Axel (1987). Babette Hersant, een Parijse vluchtelinge, belandt in een klein dorp aan de kust van Jutland en werkt er als huishoudster. Op een dag wint ze een aanzienlijke som geld in de loterij en besluit de dorpelingen op een enorm feestmaal te trakteren.
21 augstus Oliver's Twist
wereldmaaltijden in een wereldstad. Jamie Oliver kookt een onvergetelijke maaltijd voor vrienden van over de hele wereld die hij uitnodigt bij hem thuis.
25 september, nog te bepalen
23 oktober, nog te bepalen
De filmvertoningen starten om 20 uur.
Tijdens de filmavonden zijn heerlijke chips&dips verkrijgbaar. Lekker voor bij de film.
Leuk als jullie komen kijken! En neem gerust anderen mee, hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

woensdag 26 mei 2010

de eerste volger en reacties;-)

Wat leuk, ik zag vandaag dat ik een volger heb en 2 reacties!! En had net bedacht dat ik minder zou gaan schrijven. De blog zou heten: keuzes. Soms kom je aan het ene niet toe, omdat je het ander doet. Waarom kies je dan voor het ene? Lastig, maar dat komt in een volgende blog, nu wil ik het kort houden. Reageren op de reacties lukt, niet, ik moet voor het plaatsen ervan kiezen: reageer als: en kan vervolgens niets kiezen. Als ik toch wil plaatsen, verschijnt er: kies een profiel. Maar dat kan dus niet, en je kunt ook niets intypen. Ik heb dit probleem aan het helpcemtrum voorgelegd en de oplossing krijg ik vast binnen kort.
De vraag voor kaarten voor een concert las ik ook pas vandaag, te laat dus. Maar: als er weer eens iets dergelijks langs komt, zal ik het hier op t blog zetten.
En ja, ik zou het heel leuk vinden om op de leeslijst van Teunie te komen, maar dan liever ergens in juli/augustus, want ik ben nu veel weg (werk, kamperen, Alkmaarse Vierdaagse etc) Wel een prachtig aanbod, Teunie. En jammer dat het je niet lukte, maar er komt vast nog wel eens een kans.
Zo nu naar tuinse zaken. Niet veel, maar heb eea geplant, uit de dakgoten bijv radijsjes en raapstelen. Veel engelse zaden: cultivated roquet (soort raket, rucola) koriander, paarse bloemkool, engels bonen, etc. t groeit nog niet zo hard, ook profeesionele kwekers hebben er last van, hoorde ik van mijn buurvrouw, die bij Ploeger geweest was. Ze bracht ook 6 zakken vermiculiet mee: 1 voor haar, 2 voor mij en 3 voor 3 anderen. Ze was overtuigd van het nut, omdat ze zag dat ze geen water hoefde te geven aan mijn zaaisels, ondanks de warmte met pinksteren. Ik kampeerde toen op Schiermonnikoog, waar t weer matig was: prachtige zondag, rest wel droog, maar koude nachten. Evengoed erg leuk. Dat het hier mooi was, zag ik aan de courgette en pompoenen: vrijdag gezaaid, dinsdag al ontkiemd...Het verspenen komt zaterdag wel, nu duik ik in bed: morgen probeer ik te gaan lopen naar mijn werk, want heb nog nauwelijks getrained voor de 4 daagse! Om dan niet op de blaren te lopen, moet ik er nu maar even op zitten..Als ik me bedenk, ga ik lekker fietsen, die keuze maak ik morgenochtend...

maandag 17 mei 2010

kdroomwerkdag 3 april

3 april kwam Gea bij de droomwerkdag. Ik dacht dat ik daar al een verslagje van gemaakt had, maar kan het nergens vinden.
T was in ieder geval geslaagd. Ondanks regen (en af en toe een zonnetje) lekker op t landje gewerkt, geluncht en van de kat genoten.
Een jonge tuinder kwam ook even langs.
Boris ging mee, op de kruiwagen.
Het was leuk en gezellig samen te werken en te zijn. En Gea is een bikkel, liet zich niet door de regen weerhouden maar trok gewoon een regenpak aan:-)

">

Het landje bewerken, nog wel een kale bende..



Boris profiteert van Gea die van het zonnetje geniet



En laat zich lekker rijden

foto's

Even een inhaalslag met foto's, weet namelijk niet hoe ik ze, nadat een blogje geplaatst is, nog kan toevoegen.
Ik begin met de laatste kdroomwerkmiddag 16 mei

>

het veldje waar de mmmbakken komen, voordat dit leeggehaald is.



proefopstelling



de eerste bak staat op de fundering


nu vullen met 1/3de aarde, 1/3de compost (eigen oogst) en 1/3de vermiculite

vermiculite, is heel licht vulkanisch gesteente (flintertjes) wat uitstekend vocht vasthoud, ik zweer er nu bij.



de kas is ook nog geplaatst door de Ploeg!



terwijl ik de vanmorgen al geoogste winterpostelein, eerste spinazie en allerlei kruiden verwerk tot tuinsla.



en de rabarber voorbereid, die maak ik pas na het eten, veel te leuk om te zien wat krijt met rabarber doet. Hoe dat kan? ik wou dat ik het wist!


en vandaag de eerste kruiden erin geplant:
koreander (gekregen) dille (gekregen) rode melde (gekregen) oregano (eigen oogst) rucola (verplant) en nog wat plek over. Dat het inderdaad goed groeien mag:-)

zondag 16 mei 2010

geslaagde kdroomwerkmiddag

De kdroomwerkdag is, mag ik wel zeggen, zeer geslaagd. We waren met een leuk aantal: 3 mensen, inclusief ikzelf.
Janny kwam eerst, gehaast want had 's morgens nog hard bij zichzelf gewerkt. Dus even uitpuffen bij de eerste muntthee van het seizoen en een druiven-kruimeltaart uit de wonderpan (was beetje hard geworden, cakes gaan beter, weten we dat ook weer).
We hebben een veldje leeggehaald, de akeleien gingen mee naar Marian die ook al snel kwam. (bloemen van de akelei afknippen (op de vaas) en kortgewiekt herplanten in de hoop dat er nog wel een tweede bloei komt, die zich dan kan uitzaaien.) Bollen en fluitenkruidstengels in een bak geparkeerd, kunnen later herplant worden. Overgroeid antiworteldoek bevrijdt (pfff) en 2 gevonden houten bakken van plm 1.10 bij 80 cm werden door Jannie in de lijnolie gezet.
Eigenlijk wilde ik die bakken we funderen met bakstenen, bedacht ik me pas op dat moment, maar ja, dat zou wel een heel klusje worden. Gelukkig vond Marian dat ook en, tot mijn voordeel, bleek ze wiskundig aangelegd, met als resultaat dat de bakken waterpas geplaatst werden. Karton (het tijdrovende plastic verwijderen werd door jannie gedaan) in de bodem, zonder lichtlekken en de bakken met het mmm gevuld. Makkelijke moestuin mengsel.
Jammer alleen was dat Janny niet zou blijven eten, ze wilde graag naar haar thuis hard werkende man Jaap toe, anders zat die zo alleen:-( Tenzij:....... Hij ook zou willen komen eten, stelde ik voor. En ja hoor, dat was goed. Naar later bleek niet gewoon goed, maar heel goed, want hij wilde wel even helpen om het kasje dat ik van Theo had gekregen, op te halen. Dat zouden we dan even parkeren achter mijn huisje. Dan kon ik later in de week de plek waar ie zou komen (waar eerst de aardperen stonden, die de winter en slakken niet overleefd hebben) Maar dat stuk moest nog uitgevlakt worden.
Of hij dat even zou doen, vroeg Jaap. Nou...graag!!Hij bleek met een hark in zijn hand geboren te zijn!!! En terwijl ik voor t eten zorgde, ging de ploeg verder (met een rammelende Jaap). Ik werd al snel geroepen: waar wilde ik het precies, in t midden of zo dat er nog een randje overbleef? Het laatste, en zouden ze ajb ook hier nog compost en vermiculiet door heen willen werken met de grenilette? En ja hoor, ook dat kon. De paardenmest was al onder gespit! Geweldig. En ook hier was wiskundige Marian aanwezig, dus kwam ook deze fundering waterpas.
Een prachtig resultaat deze dag: 1 klus helemaal af en nog een extra klus als bonus!

Wat koud geworden kropen we rond de kachel en was het borreltijd. Jaap had op verzoek van Janny een heerlijk flesje biologische prosecco meegenomen en er was nog tahoespread en een kaas plateautje zodat er bijna geen plek meer was voor de maaltijd: Gebakken aardappel/ui/champignons met rozemarijn en tijm, uitgebakken biospekjes met de eerste spinazie en winterpostelein geroerbakt. En diezelfde winterpostelein ook in rauwe vorm: tuinsla, aangevuld met verse kruiden uit de tuin.
Als toetje rabarber, waarvan het krijtwonder altijd zo leuk is: als de rabarber klaar is (lekker gemaakt met wat suiker, banaan en aardbeien(jam) kun je er wat krijt bijdoen. En dan gebeurd het: het wordt dik en lobbig. En zwelt op. Tot wel 3 x de oorspronkelijke hoeveelheid! dus naast gezond (zou botontkalking voorkomen door het binden van het oxaalzuur uit de rabarber) ook gewoon heel leuk, lekker en luchtig!
Al met al een zeer geslaagde dag en het mooiste compliment van mij kwam van Jaap: kun je geen herberg openen! Dan kom ik hier af en toe eten...
Dit alles was gisteren: vandaag een lui dagje, met een leuk randje: had gisteren op onze stekjesdag wat plantjes gekocht, maar een tuinder kwam ook nog basilicum en dille brengen en vandaag zo'n prachtige witte anemoon, die ook nog woekeren zou: van mij mag ie! later thee met aanloop:-) en vanavond een feestje bij de man die het water repareerde, dus de dag is weer prima! en nu eindelijk de tuin in!
foto's volgen later..

vrijdag 14 mei 2010

o wat een heerlijk daggie

Heerlijk gewied, het lekkerste dat er is, vind ik. Als de zon schijnt natuurlijk! Waarom? Het knapt zo lekker op, je ziet wat er groeit, soms zijn er verrassingen. En je hoort nog eens wat: ik dacht zelfs op een gegeven ogenblik: wat is dat gegons toch? Bleek dat de meidoorn, die al een week op springen stond, nu ook gesprongen was in de eerste lekkere zon sinds tijden....En de bijen waren eer meteen bij. Gelukkig wel , want vorig jaar waren er maar heel weinig bijen, nu gonsde het ervan. Leuk geluid. De meidoorn geeft ook een lekkere geur, al is t niet zo lekker als de seringen, die in buurtuinen bloeien.
Moederdag is hier op de tuin bij mij gevierd, zodat mijn 80 jarige moeder niet de heisa en t gedoe heeft,, maar wel de gezelligheid. En gezellig was het! We waren met z'n zevenen. Wel was het aanpoten, want de dag ervoor heeft de alleskunner van de tuin de waterleiding (bijna) winterproof gemaakt, waarvoor alles van de "zolder"onder t bed van z'n plek moest. En omdat dat nou eenmaal zo was, direct maar even alles flink schoon gemaakt. Ondertussen belde theevisite (leuk!) dat het niet lukte te komen ivm de giro italia. Uiteindelijk toch gelukt, en alles net op t nippertje af. Met natte haren van de douche, familie opgevangen door de theevisite, konden we aan de koffie

Vandaag Ook wat plantjes opgepot, ivm de werkdroomdag en daar ga ik straks mee verder. De plantjes die ik met moederdag kreeg, oa rotsplantjes uit de tuin van mijn moeder, ook geplant. Tegenwoordig geef ik elke plant een lekker schep makkelijke moestuin mengsel en ik heb t idee dat dat enorm helpt. Eindelijk de courgettes verspeend, ook zo'n dankbaar karweitje. En dat ze maar lekker groeien mogen. Want daar ontbrak het de laatste tijd aan. @ weken terug was er een groeispurt, maar door de kou was die van korte duur. Zo groeien de druif, courgettes en tomaten (warmteliefhebbers) bijv ook maar heel langzaam. Toch interessant om te zien welke invloed de temperatuur heeft.
Als het nu warmer wordt, denk ik zomaar dat het razend snel zal gaan. Wat zou dat heerlijk zijn he? Vooral vandaag, want dan is er een kdroomwerkmiddag.
Dus: aan de slag: voorbereiden met kruimeltaart uit de wonderpan, warme maaltijd (aardappelen roerbakken met ui en champignons en winterpostelein en de eerste spinazie, tuinsalade, rabarber a la pa. De brandnetelpesto is al klaar, dat scheelt. Nog snel even een paprikatofu spread maken en dan mogen ze kommen:-)
Vandaag is er ook een plantjesmarkt, daar wil ik nog even naar toe. En natuurlijk petroleum halen, want de winter was weer even terug. Even, hoop ik.....

vrijdag 7 mei 2010

brandnetels, hulp:-)

Zo, net brandnetelpesto gemaakt.
Geoogst toen de zon nog scheen, gisteren. Alleen de topjes. Paar keer goed gespoeld, 300 gram, is een halve emmer. Kost wel vrij veel tijd om te plukken (ja, tuurlijk met handschoenen aan) en heb ook nog de steeltjes er zo veel mogelijk afgeknipt. Eigenlijk een mooi karweitje om tijdens aanloop te doen, of op een kdroomwerkdag, haha. Want tijdrovend.
Daarna ging t wel snel:
kook de netels 2 minuten, giet af en druk t water eruit. (kan weer voor soep gebruikt worden ivm alle goede stoffen die in het kookwater zitten)
doe het in de keukenmachine (de helft gaat makkelijker) samen met Parmezaanse kaas (had ik niet, dus een mengsel geraspte kaas gebruikt) een hand pijnboompitten 2 teentjes knoflook en 160 ml olijfolie. Goed mengen, ook met rest van de brandnetels. Zout (tamari, ketjap) naar smaak toevoegen. Ondertussen schone lege potjes overgieten met kokend water. Deze hoeveelheid is goed voor 2 kleine potjes.
Recept komt uit he leuke boek van James Wong: grow your own drugs.
Brandnetels, schrijft hij, zitten boordevol voedzame vitamines, mineralen en chlorofyl. Ze verhogen de weerstand en bieden na een lange winter bescherming tegen infecties.
Alma Huizer, schrijfster van "van het land, genieten van een goed leven" schrijft:
"Tussen maart en mei bevatten de jonge scheuten meer waardevolle stoffen dan welke gekweekte groente dan ook! " Sowieso, lees ik telkens weer, bevatte wilde groenten zo veel meer goede stoffen dan gekweekte. En, aansluitend, bevatten kiemen, knoppen en bloemen ook veel daarvan: daar komt immers een hele nieuwe plant uit en in wezen zit alles er al in. Vandaar dat ik dit vaak toevoeg aan de sla, mits het natuurlijk ook nog lekker is.
Zo voegde ik laatst meidoornblad door de sla (Alma) naast bloemen van kervel, boerenkool en spruitjes. En aan de thee voeg ik nu vaak blad toe van braam aardbei, framboos en/of bes. Lekker en gezond. Aan de basis van bijv sterrenmix zonder munt, kun je zo veel toevoegen: schillen van appel, sinaasappel, gember, kaneelstokje dat uit de eigengemaakte "prutjes" komt enz.
Maar: de verse thee's komen er al weer aan: citroenmelisse, munt: t begint weer te groeien.
Alma schreef ook dit recept:
blauwe brandnetelsoep:
pluk 2 vergieten topjes, was deze zorgvuldig en hak ze grof.
Bak in verhitte olie: 2 sjalotten (werd ui), 1 gehakte winterpeen (werd paprika) 2 gehakte knoflooktenen (werd knoflookplantjes), 5 in blokjes gehakte aardappelen, en 1 jonge prei 10 a 15 minuten op middelhoog vuur, al roerend. Kook 2 liter water, voeg hier de groentes en de brandnetels aan toe, laat 10 minuten koken. Voeg 150 gram blauwe schimmelkaas toe en staafmixer t geheel. Heb het mijn gasten voorgezet en t bleek flauw. Na toevoeging van flink wat tamari werd het toch wel erg lekker. Genaakt op 5 mei, de winkel bleek dicht, vandaar de improvisaties, hoewel ik dat sowieso altijd wel erg leuk vind.
De soep kwam na een heerlijke dag hulp!. Samen naast even koffie met wonderpanbrownie en rondje tuin, lekker gewerkt: bijna de hele tuin gewied, antiworteldoek van paden onzichtbaar gemaakt op groot deel, rommeltjes die waren blijven liggen verwijderd, wat gesnoeid, en zelfs mijn keuken werd gesopt, heerlijk. Soms kletsen, maar ook lekker zwijgen. Het leukst vond ik geloof ik nog naast het samen opwerken, de vanzelfsprekendheid waarmee sommige dingen gebeurde. Even samen bespreken wat en hoe je iets wilt en dan zien dat wat niet besproken is óók precies gebeurd hoe je het zelf graag wilt. Of onverwachts: zelfs soppen,( ik schaamde me ook hoor, ben nou eenmaal geen goede huisvrouw, kies vaak voor andere dingen) maar was er wel ontzettend blij mee!
Later met vriendin van vriendin erbij (had er 24 km voor gefietst!!) buiten geborreld, binnen gegeten en verder geborreld, hik. Kortom: weer een heerlijk dagje.
Volgende dag wat planken in t huisje gesopt (was aangestoken,haha)want ik wilde alle potjes die er inmiddels zijn en uit de kasten vallen gesorteerd opbergen. Staat nu keurig gerangschikt, en overige spullen staan ook weer in t gelid. Een van de potjes was gaan lekken, dus het was een kleverige boel. Ook de al eerder geoogste munt en melisse weer in theeblikken gedaan. 's avonds nog even in de tuin: gekregen stokroos en lathyrus geplant met flinke schep befaamde makkelijke moestuinmengsel erbij. Hiervoor wel eerst wieden, en kamperfoelie verwijderen, oppotten voor de liefhebber) Daarna steunrekken geplaatst. Gehakseld (mag op donderdag een uurtje) beetje gerommeld. En zo vliegt een dag om!
Vandaag moet/wil ik naar de stad: afsluit en aftapkranen kopen, want morgen wordt de waterleiding winterproof gemaakt, hele klus. En taart, koffiemelk en nog eea kopen, want zondag wordt Moederdag bij mij op de tuin gevierd, hopelijk is het weer dan beter. En anders...ach er gaan veel makke schapen in een hok. 10 mensen? Moet kunnen, t huisje is toch al vol, kan dit er ook nog wel bij, keurig gerangschikt, net als de potjes...

Dat schreef ik vrijdag, nu, zondag is het eerste potje bijna schoon opgegaan, toen we moederdag bij mij op de tuin vierden: dan hoeft mijn moeder van 80 alleen maar aan te schuiven en niet meer voor alles te zorgen. Het weer was in de middag prima, tot zeker 17.00 uur buiten gezeten, maar voor t echte eten gingen we lekker naar binnen, naar de warme kachel. Ondertussen is mijn modem weer terug en is de pc weer lekker snel en ook de brommer is gerepareerd (ik bleek een palletje op de bougie niet verwijderd te hebben, dat gaf problemen) Handig hoor. Gezellig, gezongen, gegeten en nu geluierd. Nou ja, dat blijf ik ook nog even doen! (zo lang het kan, morgen weer eens werken..)

zondag 2 mei 2010

kdroomwerkdag

Hallo mogelijke kdroomwerkers,

Af en toe organiseer ik een kdroomwerkdag.
De eerstvolgende data zijn:
15 mei ( op een zaterdag, dan kan er zo nodig lawaai gemaakt worden (zagen, boren)
6 juni, zondag
27 juni, zondag.

Niet omdat ik het werk alleen niet aan kan, maar omdat samenwerken leuk kan zijn. Gezellig de handen uit de mouwen, en ondertussen kletsen, iets leren, uitwisselen van kennis en vaardigheden, van je netwerk, fysiek bezig zijn, een project doen. De zon (of evt de regen) voelen, de vogels horen, de boten ruiken. O nee, de bloemen. Zien hoe groente en fruit ook al weer groeit (mn spruitjes vond ik een ervaring) En smaakt. Proeven mag. Spieren voelen waarvan je niet wist dat je die had. De sportschool over kunnen slaan.
Op een buiten zijn, op fietsafstand van de stad.

Met regelmatige pauze's natuurlijk.
Met thee uit de tuin (munt, citroenmelisse, venkel) en een plak cake uit de wonderpan.

Lunch met soep van het seizoen, brood, kruidenboter.

Als het lang licht is, 's avonds een simpele warme maaltijd, met groenten uit de tuin. Sla. Wijntje, pilsje erbij. Misschien wat laat, maar dan stoppen we daarna ook. O juist vroeg, als we nog iets af willen maken. Onder de afwas kunnen we weer kletsen, maar ook zingen.

En waarschijnlijk ga je niet met lege handen weg: plantjes, stekmateriaal, wat oogst.

Heb je iets over, waarvan je denkt dat een ander het gebruiken kan, neem mee: maak je een ander blij, en jij bent ervan af.

Ik droom ervan een plek te bieden waar dit allemaal kan gebeuren. Waar je als je zelf geen tuin hebt, toch tuinleven kunt ervaren. Waar je een stukje grond mee helpt te bewerken, er uitjes in zet en kan zien of ze het gered hebben of niet. Het kan ook een andere klus zijn, rondom huis en erf is ook genoeg te doen.
Van gezamenlijkheid, samen iets klaren, doen. Het praten zal vooral over gaan over wat we te doen hebben, vooral als we met meerderen zijn. Minder persoonlijk dus, denk ik, wel gezellig.

Ik droom van mensen die dit aanspreekt en komen. Die zin hebben om wat te doen. Om vies, vuil, nat en moe te worden:-). Maar ook plezier hebben gehad, lekker buiten zijn geweest, nieuwe mensen hebben ontmoet en puur gegeten hebben. Lekker rozig en voldaan naar huis toe gaan.

Ik denk dan aan mensen die hiertoe in staat zijn. Of wel voor de catering willen zorgen als buitenwerk te zwaar is. Elkaar stimuleren. Samen flink werken en samen rusten en genieten van dit mooie leven, elkaar daardoor inspireren

Regelmatig zou ik dat willen doen. Bijv min 1 x per maand, ook in de winter.

Ik tuinier op een speciale manier, beetje eigenwijs. Maak fouten, experimenteer, en verander regelmatig. Mijn thema's zijn: met de natuur mee tuinieren. Met lokale middelen, die voor handen zijn. Natuurvriendelijk, zonder gif of mest. Met natuurlijke materialen. T hoeft niet allemaal even netjes en sommige onkruiden zijn bij mij gewenst of gedoogd. Echte narigheid zoals winde, zevenblad, brandnetel, akkerdistel, paardenstaart etc heb ik niet of nauwelijks.
Wel een aantal woeste bodembedekkers, bijv gele dovenetel, die mogen blijven tot de bloei, of tot ik iets anders met dat stukje grond wil, of tot ze hinderlijk worden.

De komende meewerkdagen wil ik vooral de oever aanpakken. Best een groot en lastig project, hoeft niet in 1 keer af, we zien wel hoe ver we komen. Liever rustig en goed dan snel en afgeraffeld. Want dat levert vaak later veel meer werk op.

Plan: wieden, planken aan bij de oever aanbrengen, c.q. verbeteren, zodat ook aan de waterkant gelopen kan worden. Dit is een lastige en bewerkelijke klus. De oever zelf mag wild blijven, de rest liever niet.
Met planken perken maken (volgend jaar vervangen door hakselpaden, zoals nu in de moestuin is, omdat planken slakkenhemelen zijn.
Kijken hoe de perken eruit zien: is het wiedbaar,hoe staat t met de wilde planten?
als het wiedbaar is, doen we dat en voegen zand en oud haksel toe: veel humus, toch niet al te rijke grond.
En zo niet, dan dekken we af met karton. Daarop dan zand en oud haksel.
En dan de perken in planten met gewenste planten, veelal sterke nuttige bodembedekkers, zoals munt, kervel, citroenmelisse, lampionplant etc. Met een paar vaste planten. (er is nog ruimte, ik wil ook nog even nadenken hierover) Aan de rand is plek voor (nog meer) aardbeien.

Dan is er nog een zware klus: een "baggerpaadje" herstellen. Dit staat nu vol ongewenste planten en is bedekt door ongewenste aarde. Gelukkig is het niet zo groot.

En dan nog 2 leuke klussen: 2 "makkelijkemoestuin" bakken maken. 1 met excoten, zoals gember, zoete aardappel. Gewoon voor de lol, experiment
En een met keukenkruiden, das dan voor t gemak, lekker overzichtelijk.
Hoe? zie www.makkelijkemoestuin.nl
En later in t seizoen kunnen we beginnen met verwerken van de oogst. Hoe smaakt eigen geteelde zwartebessensap? Rabarber? Frambozen? Aardbeien?

De eerstvolgende data zijn:
15 mei ( op een zaterdag, dan kan er zo nodig lawaai gemaakt worden (zagen, boren)
ook is vanaf 9.30 het winkeltje open, best leuk om daar even rond te kijken: allerlei
tuinspullen en pootgoed is er te koop..
6 juni, zondag
27 juni, zondag.

Heb je interesse, geef je dan op. Hoeft niet perse hoor, maar is wel handig. Je krijgt dan nadere gegevens.
Zou je best willen, maar kan je niet, dan kun je je aanmelden voor de kdroomwaarmail:
kdroomwaar@gmail.com


O ja, op sommige punten ben ik wel een beetje lastig, gezien het werk dat iets kost: Daarom een paar verzoeken:
  • loop alleen op de paadjes, ga niet zomaar in een perk staan. Als het niet anders kan, kijk dan goed waar je je voeten zet.
  • geen aarde op de hakselpaden svp, dit levert ongewenste planten op. Hakselpaden bijhouden is intensief, dus ik hou ze graag zo lang mogelijk netjes
  • Geen haksel in de moestuin, maar als t niet anders kan liever wat haksel in de moestuin dan aarde op het hakselpad
  • En Boris moet aan de lijn. Mag niet ontsnappen, zo zijn de regels van de vereniging, ik hou me eraan.
  • Neem makkelijke kleren mee, die vuil mogen worden. Laagjes is ook makkelijk: dan is het weer nat, dan droog, koud, of warm..
  • het openbaar vervoer is helaas zo slecht dat fietsen/brommen een veel betere optie is. De stad uit, n dorp door, een bos/park door of langs t water en dan ben je er. Evt lopen of met de treintaxi vanaf t station 4,5 km verderop kan ook. Er gaan wel bussen, maar dan moet je toch nog plm 25 min lopen (of liften)
  • tot slot: kom je met de auto, dan kan je die parkeren op het parkeerterrein, ze mogen niet op de paden van de vereniging, ook niet op t asfalt, ook niet om alleen te lossen (anders krijg ik een hele hoge boete, 't is niet anders) En ach, lopen is ook gewoon leuk, je ziet dan de diversiteit aan huisjes en tuinen bijv.
Ik ben benieuwd of ik iemand enthousiast heb kunnen maken:-)
wie weet.

ik droom ook van een zich uitbreidende ploeg mensen, zowel vast als af en toe of eenmalig.

Kosten? die zijn er niet. Deze WORKshop is gratis:)
verdiensten? niet in geld. Wel hopelijk in andere waarden, zie begin mail.

Tijd? Er is gen vaste tijd, maar het lijkt me reëel dat je voor elke pauze een paar uur meehelpt, zodat dat ongeveer in evenwicht is. En plm 4 uur als je mee wilt eten. Dus concreet:
  • 9.00 start met koffie/thee
  • 11.00 theepauze
  • 13.30 lunch
  • 15.30 theepauze
  • 18.00 avondeten.
  • afrondend werk/opruimen etc
Nou ja, zo concreet is het ook niet, want buiten werken is weersafhankelijk, het is meer een soort leidraad. Komt er op neer: poos wat doen, poosje rust. Het prettigst, rustigst en grootste kans op afronding van een klus is als je een hele dag meehelpt, een dagdeel mag echter ook natuurlijk...

Tot horens, karin kdroomwaar















dromen dromen 1

Een heleboel dromen zijn al waargemaakt, een hele boel zijn er nog over. En dat is ook goed denk ik, anders sta je stil. T houdt mij in ieder geval in beweging, haha.
Welke dromen heb ik dan nog?
  • een echte droom, die dat altijd wel zal blijven, vrees ik is: iemand die het huishouden voor me doet. Waar het mee klikt. Die weet hoe en waar ik het wil, op mijn manier. Niet discussieert maar wel meedenkt. Die het ook nog leuk vind om te doen. Om op te ruimen, schoon te maken, af te wassen, op te bergen. Kortom: ik had 100 jaar geleden als rijkere man geboren moeten worden en een huishoudster moeten hebben. Zouden die kerels toen beseft hebben hoe goed ze het hadden? Als ik toch eens rijk was, nou dan wist ik het wel! Als ik echt rijk was, zou ik wel goed betalen, en met plezier. Want zo'n iemand is goud waard! Maar ja, ik ben niet rijk, ik ben een zzp'er in de zorg, nou dan weet je het wel. Hoewel, ik voel me wel rijk hoor...stinkend rijk vaak zelfs..
  • Doe ik andere dingen: koken, tuinieren, de boodschappen, klussen, desnoods de belasting. Kortom, daar heb ik een hekel aan want het is nooit af, en komt altijd weer terug. En t is niet eens dat ik op zich zo'n hekel eraan heb, maar t vreet zo veel tijd. Een realistischer wens is: efficiënter worden. Maar....: 1 belangrijke klus is al opgelost: de was. Buurvrouw doet tegen wasserette tarief de was, die ik alleen maar in haar schuur klaar hoef te zetten. En dat is gewoon heerlijk:-)
  • in de tuin allerlei projecten, zoals verder werken aan snoeptuin, meer kruiden, meer soorten, onderhoudsarm aangelegd, bijv op de oever.
  • opgeruimder erf, mn aan de oostkant. In de vorm van een bank/kast waardoor alles toegankelijk wordt.
  • lekkerder leren koken met wat er nu groeit in de tuin. Gezond, liefst zo veganistisch mogelijk, makkelijk, afwisselend. Lokaal en van het seizoen. En vooral: lekker! En dan de specifieke smaak van bijv spinazie benadrukken, goed uit laten komen, zo puur mogelijk. Zodat spinazie echt anders smaakt dan snijbiet of postelein. Kookboeken genoeg, mee-eters ook ,haha. En steeds meer gewassen. Dus blijf ik maar experimenteren maar hou me ook aanbevolen voor de ervaringen van anderen, en als iemand eens een goede cursus weet, of tips heeft.....
  • verder gaan, ontwikkelen van t concept kdroomwaar. Kdroomwerkdagen organiseren, zie aparte blog daarover.
  • interessante docu's op usb gezet voor mij. Zoals ovt, vpro, club van 100, llink, etc. Die ik dan over de radio af kan spelen tijdens saai werk. In ruil voor iets uit mijn "inmaakwinkeltje" of de tuin. (heb al courgettezaailingen, zag een doornloos braampje en een blauw besje, piepklein nog, maar toch.)
  • een kajakzwerftocht door Nederland, als groepsreis, olv een gids, zoals ooit bestond: oneindige tocht in de Weerribben. Overnachten in tenten. Lijkt me helemaal geweldig, maar kan iets dergelijks niet in Nederland vinden. Dus als iemand iets weet?? Offfe...organiseren we zelf wat?
  • regenpijp via een regenton aansluiten op de wc
  • zonnepanelen repareren, weer laten werken
  • veranda repareren. Nee, nu worden de dromen klussen, en die kunnen worden geklaard, dus het is wel mooi zo. En natuurlijk zijn er nog meer dromen, maar die zijn privé, net als iedereen, nietwaar
  • Nou voorruit, nog 1 dan. Dat iemand, al was het er maar 1, het leuk vind dit blog te lezen en volger wordt... Kijk dat hoort niet, dat is net zo iets als vragen om een complimentje, maar in deze afleveringen van dromen mag het gewoon, vind ik. Dromen mogen altijd, hoeven niet praktisch, netjes, uitvoerbaar te zijn, dat is nou net het leuke, de skai is de limmut, nietwaar?

waargemaakte dromen

De titel van dit blog is Kdroomwaar. En dat komt van:
iK, Karin, maak mijn dromen waar.
Zo voelt het in ieder geval de laatste jaren. Welke dromen zijn dan waargemaakt?

* buiten wonen en zijn. Via balkon, volkstuin in de buurt nu volkstuin aan de rand van Amsterdam. Vandaar uit op de fiets naar mijn werk, en vooral thuiskomen. Zo fijn. Op fietsafstand van t Gooi, de plassen maar ook de stad. De deur uit stappen en al buiten zijn. Voor een wandeling niet eerst hoeven fietsen, heb een park als achtertuin.. Ook heerlijk is schaatsen, kajakken, fietsen, zwemmen, wandelen, sjokken, nordic walken etc etc
* een snoeptuin: met eigen groente en fruit. Kan steeds meer leven daarvan. Gezond en vooral ook lekker. Denk daarbij aan rabarber, sla, bonen, erwten, courgette, pompoen, knoflook, ui, aardappel. En: bessen: zwarte, witte, rode, blauwe, vlier, wijn. Framboos rood en geel, braam, aardbei, krentenboompje. Appel, peer, pruim. Hazelnoten. Dille, kervel, venkel, munt, etc etc.
Beter dan al dat koek en snoep dat ik voorheen at. Hou ik nog steeds van hoor (helaas) maar ik koop t niet meer voor op de tuin (nog wel bij t werk, hopelijk wordt dat tzt ook minder)
* een simpel leven, met daardoor meer tijd voor van alles. Ik heb bewust geen tv op de tuin,lees meer. Wel een pc, kan haast niet zonder meer in deze tij, wil dat ook niet. Geen krant, wel via radio en internet nieuws volgen. Weinig naar winkels, meestal in combinatie met werk, hoef ik er niet speciaal op uit. En sinds kort kan ik allerlei biologische producten op de tuin bestellen: we hebben een gezamenlijke inkooporganisatie.
* compact werk. Ik verpleeg mensen thuis, soms 24 uur, meestal 48 uur achter elkaar. Met slaapwacht, waarbij je meestal wel wat moet doen, maar ook wel kunt slapen. Grote voordeel is dat je in 1 keer veel werkuren maakt, en ook maar 2 x woon werk verkeer hebt. Scheelt tijd, hou ik over voor andere dingen. Vooral tuin, tuin , tuin, maar niet alleen.Mij bevalt het uitstekend.
* ook ben ik gezegend met een fijne familie en vriendenkring. Goed sociaal netwerk. Het wonen op een tuincomplex is als wonen in een dorp: mensen weten alles van elkaar. Dit heeft wel eens nadelen, vooral als er "gedoe" is. Maar meestal voordelen: er is een menselijke maat, mensen kennen elkaar nog. Ik weet nog goed hoe dat voelde toen ik dat op de "oude tuin" voor t eerst meemaakte: als een warm bad!
* verder heb ik de laatste 10 jaar steeds meer gaan houden van "laten stromen". Doe of geef eens iets voor niets aan een ander en je leven wordt steeds leuker! Is mijn ervaring. Je krijgt ook zo veel. Ik hou van consuminderen, hergebruik, weggeven, ruilen, zomaar eens iets doen. En krijg dat vaak in veelvoud terug. Meestal niet van dezelfde persoon of soort maar uit onverwachte hoek. Ik geloof dus in een soort stroom, waarbij je doet wat je doet, met de juiste instelling en krijgt wat je nodig hebt... Lekker vaag natuurlijk, maar zo ervaar ik het.Waarbij ook tegenslag niet erg is: wordt je sterk van. Alleen heeft deze gedachte wel grenzen: sommige dingen koppen niet, zijn onrechtvaardig. Dan denk ik vooral aan ziekte, ongeluk, allerlei problemen op natuur,milieu en maatschappelijk gebied. Armoed, ziekte, rampen, etc. Ik doe daarom maar wat ik kan, niet altijd even consequent en regelmatig het verkeerde, toch streef ik naar het goede, wat dat dan ook is en meer kun je niet doen, toch?
Kortom: een goed en gezond leven, voor lijf en kop.
Ben ik dan klaar nu, zijn alle wensen vervuld? Nee hoor, er blijft zat over, daar kan ik wel een andere blog aan wijden, en dat ga ik maar doen ook:-) (t regent toch)

winterpostelein

Wat is dat toch een dankbare groente. Je kunt er eindeloos van oogsten, zeker als je meerdere plantjes hebt. Voor sommige mensen is het zelfs onkruid:-)
Vorig jaar heb ik het gezaaid, maar verkeerd. Het is nogal fijn zaad dus heel dicht op elkaar schoten de kiemplantjes omhoog. Zo dicht, dat verspenen onmogelijk was. Dus plantte ik maar telkens een groepje bij elkaar. In de winter groeide de plantjes traag, en in t voorjaar heb ik ze verplant, omdat ze op de verkeerde plek in de moestuin stonden. Komens jaar zet ik ze direct in het "erwt"vak van 2011 (dus het jaar na de winter) Dat vak krijgt i.p. geen mest dus. En heeft dus geen last van bestaande beplanting. Een grenilette kan er gewoon tussendoor. Tussen de tuinbonen en erwten is het een goed bijna bodembedekker en als de andere vakken klaar zijn, kan er vanuit het erwten vak daar naar toe verplaatst worden. Het verplanten heeft ze geen kwaad gedaan, alle plantjes, ook de onooglijke, zijn goed aangeslagen.
Het is een fris groen plantje, waarbij uit het midden van het blad een klein wit of roze bloemetje omhoog komt. De bladeren zijn enigszins vlezig en zitten vol vitamines.
Oogsten doe je door de bovenste helft gewoon af te knippen. Heb je ook geen last van de aarde, die tussen de wortels zitten. Dan groeit het verbazend snel weer aan. Per persoon zijn 2 plantjes per keer voldoende. Ik heb er zeker een stuk of 30 staan, dus ik kan vooruit! Had ook geen idee dat ze zo tegen de klippen op zouden groeien.
Wat kan je er mee?
Elke dag als basis voor sla, aangevuld met verse kruiden, zoals knoflooklook (mmm) kervel, blad van overgebleven venkel, mierikswortelblad, vroege dille, koriander, tijm, salie, look zonder look, paardenbloem (en blad) t jonge blad van de meidoorn, etc etc.
Lekker is dan 1 a 2 sinaasappels, gesneden, erdoor en een dressing van bijv:
een lekkere olie (olijf met citrus, walnoot, sesam, koolzaad etc) een gewone azijn (of een gewone olie en een lekkere azijn (wijn, appel etc) wat zoets (appeldiksap) en wat zouts (tamari, zeezout) schud de dressing, niet te weinig en meng het met een (magere) mayo. Geroosterde noten (rukt zo lekker) erbij, klaar.
En roerbakken! Bijv zo:
slacht een pompoen, hou de zaden apart (voor nieuwe planten op te kweken, uit te delen of voor de vogels) schil de pompoen (een pompoen die al zo oud is, heeft een scherpe, niet lekkere schil. Bij jonge pompoen hoeft dat niet, die kun je laten zitten). Snij bijv 1/3 deel in vrij dunne plakken (4 mm of zo) Verhit wat olie, doe er een grof gesneden ui in, voeg evt rozemarijn en tijmbladeren toe, en een flinke theelepel van je favoriete curry of sambal (iets pittigs i.i.g.) en de pompoen. Evt aardappelen die je al gekookt hebt. Een vleesvervanger erbij (seitan bijv) en je bent eigenlijk al klaar, haha. Maar nu de winterpostelein, voor de vitaminen. Die hoeven maar kort. Doe er lekker veel in, een vergiet vol, want het slinkt. En wil je het luxer, dan kan je er nog een lekker kaas door laten smelten, of crème fraîche, of noten, banaan, kokos. wat je maar lekker vindt. Persoonlijk vind ik het oranje van de pompoen, met het groen van de postelein erg leuk.
Je kunt het ook gewoon als spinazie eten, lekker fris is dat. Met een biologisch eitje erbij bijv.
Tot slot door de aardappelpuree gemengd, stamppot inderdaad:-)
Zo, ik krijg trek,straks even het restje van gisteren opeten, maak ik zo wel nieuwe:-)
Trouwens, winter klinkt wel koud he, daarom eergisteren al wat zomerpostelein gezaaid......




zondag 25 april 2010

tuindienst, dagje wandelen, ringslangetje

Zaterdag had ik inderdaad tuindienst. Vroeger werkplicht geheten en dat is het: de plicht om 6 x per jaar te werken in het algemene deel van de tuin. Kost wat tijd, maar is ook wel gezellig: je werkt met elkaar. Ik zit in de maaiploeg en hou met een bosmaaier het gras bij op lastige plekken. Het maaien maakt nogal lawaai, daarom heb je oordoppen op. Je werkt geconcentreerd en is bijna meditatief. De tijd gaat vaak relatief snel om.
In de pauze even het bestelde brood en gas en petroleum gekocht. Na afloop van de tuindienst ook de eerste bestelling biologische producten opgehaald, scheelt een bezoekje aan de natuurvoedingswinkel. Erg fijn, deze service.

Verder bezig geweest op het landje, maar het voorbereiden voor de actie tegen naaktslakken daar opgegeven. Ze zijn er wel, ze vreten mijn pootaardappelen aan. Deze daarom wat dieper geplant, misschien helpt het. Wat is het land droog daar trouwens, ben een hele poos bezig geweest met water geven. Ik had nog een handpomp, maar dat was nu nog wat onhandig: zou aan een paal bevestigd moeten worden: komt later. Nu gewoon telkens 2 emmertjes water halen, 2 emmertjes legen... De buurvrouw was er ook, dat was gezellig.

's Avonds de tuinmoestuin ingeregend ivm de naaktslakbestrijding, maar dat ging op t laatste moment niet door, zie nemaslublogje. Nog even bezig met internet, sms en telefoon en dan lekker lezen.

De volgende morgen, ik sliep uit tot 7.30 en stond net op, ging de telefoon: mijn broer. Onwillekeurig denk je dan, gezien het tijdstip, dat er wat ernstigs is, maar nee hoor: hij stond, met vriend, voor de deur: hun rommelmarkt ging niet door, en omdat ze toch in de buurt waren, wipten ze even langs. Wel leuk hoor! Samen koffie drinken, rondje tuin natuurlijk, kletsen en ondertussen repareerde de vriend even een stopcontact en keken ze samen naar het ophangmechanisme van een hanglamp. De onderdelen nemen ze mee, komt wel een keer gerepaeerd terug:-) Om 9.00 uur gezamelijk weg: zij naar iets in Rotterdam, ik naar het Amstelstation, waar de Nemobus al snel aan kwam rijden. Nemo is eenn wandelvereniging. Je rijdt met een busje naar een mooie plek. Daar drink je eerst koffie uit thermoskannen en dan ga je de paden op. Dit keer was het Rhenen, de Grebbeberg. Berg, ja, dus met prachtig uitzicht op een rivierenlandschap en natuurgebied: de Blauwe Kamer. Ondertussen af en toe pauze. Je kon kiezen voor 15 of 20 km, ik koos voor het laatste maar het werden er ongeveer 17. Erg leuk was ook dat we midden op het bospad een baby ringslangetje zagen kronkelen. plm 25 cm en heel dun, maar al helemaal een slang, Donker, met een gele ring onder de kop. Af en toe ging de kop omhoog, zag je het tongetje. Als de slang niet kronkelde, zag je m ook niet meer, viel helemaal weg in de begroeing. Ik was wel erg verbaasd om in zo'n droog gebied een ringslang te zien: had ze eerder zien zwemmen in het Naardermeer. Even gegoogled en zag dat er inderdaad een kolonie bekend is op de Grebbeberg/blauwe Kamer. erg leuk dus.

na afloop, op de parkeerplaats, eerst een vlierbessenlikeurtje genomen, en later heerlijke bio pompoen-brandnetelsoep gegeten. Dit is vast prik. Leuke gesprekken, gezellige saamhorigheid. Op de terugweg heel veel gezongen: mijn dag was goed!
Meer weten over nemo? zie http://www.nemoland.org/wandelen.html

Na afloop op de tuin dan eindelijk de nemaslug uitgegoten, en weer even gepc/gsm/smst en na een paar bladzijden lezen in slaap gevallen.

Nu mooie fietstocht naar Bussum voor de boeg, werken. Woensdag klaar, s middags weer weg voor familiebezoek en vanaf donderdag veel vrij, heerlijk:-) Werken is prima, maar vrij nog veel beter...

nemaslug tegen naaktslakken

Al jaren had ik erover gelezen. Het leek me zowel ideaal als heel gemeen. Jaren lang heb ik het anders geprobeerd op te lossen: de strijd tegen de naaktslak. Wat is er dan zo erg aan een naaktslak? Ja t zijn wat vieze, slijmerige wezens, maar ze steken of bijten toch niet? Nee, maar ze eten wel. En paren. En leggen eieren. En die nieuwe naaktslakken eten ook, ook, de kleintjes. Terwijl niemand hen eet. Vogels en egels kijken wel uit: niet lekker. Misschien dat padden de kleintjes eten, waar naaktslakken zijn, zijn ook padden. De de huisjesslakken schijnen ook de eieren te eten, al wordt dat ook weer tegen gesproken. Die eieren worden trouwens ook wel het witte goud genoemd te worden: ze zouden smaken als kaviaar. Ik heb het nog niet aangedurfd:-( En vooral: t zijn er zo veel. Zo ontzettend veel. En ze blijven maar komen. In colonne. Jaren achter elkaar. Kunnen aardappelplanten van 60 cm hoog in 1 week wegscheren.

Wat dan? Slakkenkorrels? Nou nee, ik kweek juist zelf groente omdat ik geen kunstmest en gif wil gebruiken. Verdrinken in bier dan? Ook niet, want ik wil geen dieren doden. En bier trekt ook weer nieuwe slakken aan, ze schijnen erg goed te kunnen ruiken.

Voorkweken dan? Ja dat helpt zeker voor een deel, maar als je de voorgekweekte planten dan in de grond zet, krijgen ze alsnog een aanval over zich heen. Als het al niet in de kweekplek gebeurd is. Kweekplek op gaas doen ipv op de grond? Ja dat helpt vast ook, dat is mijn oplossing voor dit jaar. Planten kweken waar ze niet van houden? Kan, maar dan blijft er weinig van over , want ze eten ook veel planten waarvan gezegd wordt dat ze er niet van houden. Om over sla nog maar niet te spreken.

En dan al die dingen als scherp zand, cacaodoppen, koffiedik etc? Geloof het of niet, ze kruipen er gewoon over heen. Als je weet dat ze zelfs over scheermesjes kunnen kruipen....
Zout dan? Ja dat schijnt echt te helpen, maar ja, zout is weer niet goed voor je planten en ik wil niet doden. Daarom zal ik ze ook niet door knippen, zoals sommige mensen doen. Dode slakken verzamelen, in water oplossen, zodat het gaat stinken en dat uitgieten over het land? Zelfs dat helpt niet echt.

Verzamelen, elke dag, voor het ontbijt, als de grond nog vochtig is van de nacht, de planken omkeren en zeer consequent alle slakken rapen die je tegen komt? Ach. Ergens had het ook wel wat, dat vroeg contact, maar het kostte zoveel tijd. Vaak ving ik er 500. Gooide ze over de sloot en die was ik kwijt. Maar 's avonds kon ik er zo weer 500 vangen. Na een regenbui met gemak 1000. Elke dag!!!!! Als ik dat niet deed, was alle groente direct weg, nu lukte het soms met 5 zaaipogingen toch iets op te kweken.

Maar leuk is anders, ik verzorg liever de planten zelf: wieden, aanbinden, oogsten etc.
Opgeven dan maar? Nee, nog niet. De tuin heb ik wat minder wild gemaakt, vooral de oever (lees slakkenhemel) en die wordt i.p dit jaar nog verder aangepakt.

En NEMASLUG. Zou dat het wonder zijn? Gemeen is het wel, en ja, nu ga ik massamoordenaar worden. In een klein pakje zaten, in klei, 30 miljoen nematoden. Hele kleine bodemdiertjes. Bewaren in de koelkast en beperkt houdbaar. Deze los je op in een halve liter water en dat los je op in 5 liter. Dan neem je telkens 500 ml en doet dat in een emmer met 9,5 liter kraanwater. Elke emmer is goed voor 10m2 moestuin. Vergeet ook de composthoop niet. en planten als rabarber.
Na wat speuren had ik een verkooppunt gevonden. Nog even na gevraagd of dit een goed tijdstip was. Ja, was het antwoord. De handleiding voor gebruik kon ik helaas niet openen. Je moet het spul bestellen, na 4 werkdagen kan je het ophalen. Dan binnen 2 weken, hoe eerder hoe beter, moet je het gebruiken, anders gaan de nematoden dood.

Maar: en dat was een grote tegenvaller, maar wel logisch: de grond moet vochtig zijn. Dat is tot daar en toe, maar de grond moet ook vochtig blijven!! 2 weken lang!!! En dat terwijl we een van de mooiste lentes sinds tijden hebben. Hoorde net op het nieuws dat het een maand vroeger zo warm is als nu. ja gisteren een paar spatten regen, maar dat is de moeite niet waard.

Dus zaterdagmiddag de tuin gesproeid. Gelukkig heeft de buurvrouw een pomp, waarmee ze vijverwater op kan pompen, ook geschikt voor mijn tuin. Dat scheelt heel veel water geven. Eigenlijk wilde ik ook het landje dat ik heb bewerken, maar dat was ondoenlijk. Wel 1 keer (heel veel werk) maar niet om het 2 weken vochtig te houden. De volle zon staat erop. heb besloten dat maar op te geven. Om 20.30 zouden we beginnen, maar helaas: er kwam een kink in de kabel, de buurvrouw moest iets anders doen, kon niet anders.

Dus gisteravond dan maar. Even flink rekenen, emmers met de juiste hoeveelheid water klaar zetten en uitgieten maar. Half uurtje werk. Na afloop even 'inregenen" en nu maar hopen dat het werkt. Met een beetje geluk ben ik er van af. Met pech moet het over 6 weken nog 1 keer: als de eitjes uitkomen. Maar dan zou het enorm verminderd moeten zijn.

Heb wel een paar dingen geleerd:
1) op dit moment zijn er nog weinig naaktslakken, komt door het droge weer. Wie weet blijft dat het hele jaar zo en was het een overbodige actie. De tijd zal dat leren.
2) als het nog eens nodig is: pas bestellen bij nat weer, niet bij droog weer: scheelt enorm veel werk
Als het wel werkt, is dat ideaal: het trekt geen andere slakken aan (geen geur) en er hoeven niet meer dagelijks 500 slakken gevangen te worden.

Maar wat doet het middel nou eigenlijk? De nematoden zoeken de naaktslak op en kruipen erin (!) Daar scheiden ze een bacterie af die dodelijk is. na plm een week sterft de slak, de nematoden hebben zich vermenigvuldigd en zoeken de volgende slak op. Net zo lang tot er geen slakken meer zijn. En als er niet al heel veel eitjes gelegd zijn, ben je er grotendeels vanaf. En anders moet je het na 6 weken nog eens doen. Het mooie is dat die nematoden alleen van naaktslakken kunnen leven. Niet van andere dieren. Dus onschadelijk voor overig leven. Als er geen slakken meer zijn, gaan ze dood. 30 miljoen! nematoden en enkele 10.000 den slakken worden er dan gedood:-( Hopelijk is het maar 1 keer nodig.
zie verder ook:


Ik hou jullie op de hoogte:-) (oude slijmerd die ik ben. O nee, verdelg:-)
En nu even de tuin in, kijken hoe die erbij staat en dan lekker werken..


zaterdag 24 april 2010

heerlijk dagje

Gisteren heerlijk bezig geweest. Eerst binnen wat opruimen en later de serre: ik kan er nu weer gewoon doorheen lopen en hoef niet meer op te letten waar ik mijn voeten neerzet. Woensdag was een beetje rare dag, ik had onverwachts vrij. En dan zie je weer hoe tijd werkt. Hoewel het schitterend weer was en ik normaal gesproken dan zoveel mogelijk buitenklussen wil doen, had ik nu ineens alle tijd. En ben iets gaan doen wat ik al zo lang wilde doen: kruiden reorganiseren: mijn kruidenla puilde uit, kreeg ik nauwelijks meer dicht. Veel van de kruiden zitten in kartonnen doosjes, waarbij een deel lucht is en dus plaats inneemt. Nu had ik al leuke glazen potjes, klein, en die zijn nu in gebruik genomen: resultaat: ruimte in de la, goed overzicht en t ziet er ook nog eens leuk uit.

Verder geniet ik enorm van de krentenboom die allemaal wolkjes van bloesem heeft. Met mooie tulpen (o.a.vorig jaar in Texel gekocht) in een tapijtje van paarse dovenetel. de gele staat nu ook volop te bloeien en de witte knalt er ook lekker uit. Wat een handige bodembedekkers zijn dat toch. De gele is wel erg uitbundig, in feite is die enorm geschikt als je grote lappen grond hebt die je onderhoudsarm wilt aankleden. Wil je wat anders dan haal je het eruit, tot die tijd heb je er geen omkijken naar.

De op maat gezaagde dakgoten die ik had van zijkanten voorzien en gevuld met het makkelijkemoestuin.nl mengsel: in een grote speciekuip deed ik een zak aarde, een gelijke hoeveelheid compost en een deel vermiculiet. Daarmee de dakgoten gevuld en in 1 ervan blauwe lupine, groenbemester, gelegd. En toen was het tijd om naar "de buren", is volkstuinvereniging Linnaeus te gaan. Ik was door mijn brood heen, maar kon er een pak crackers kopen en, erg fijn, een brood bestellen, dat ik straks kan ophalen. Wordt gekocht in de super van het dorp, dus voor iedereen gunstig:-)

De buren hebben 2 winkels, de een is een soort supermarktje met het hoogst noodzakelijke en wat extraatjes, de andere is een heerlijke tuinartikelenwinkel. Die ook pootgoed verkoopt.
Gekocht en ook direct geplant:
2 eikenblad en 2 rode slaplantjes, 2 paksoi, 1 peterselie en 1 selderij 9vind ik niet zo lekker, maar iis soms nodig in recepten) 9 preiplantjes en een koriander. die in 4'ren gedeeld en uitgeplant, met een schep zand in het plantgat erbij.
Wat is het lekker werken nu ik de grond verbetert heb: 3 x doorgewrikt, en naast compost en vermiculiet ook waar nodig rundermest erdoor: heb geen last van de droogte:-)

Ook nog 4 zaken aarde meegenomen en bietjes en een geranium voor de buurvrouw.

En een lentesalade gemaakt. Nu aangevuld met koriander, haha. Ben ik dol op. Hoewel ik ruim oogst, is er zoveel dat je het nog steeds amper ziet. Wat een rijkdom nietwaar?

En nu ga ik opschieten: ik denk dat ik tuindienst heb. dat is een soort corvee. En verder wil ik graag nog halen wat vorige keer niet lukte: gas, petroleum, de bio-inkoop (ook zo iets heerlijks) en het brood bij de buren. Kan ik vanmiddag weer lekker verder met vooral veel zaaien: in dakgoten, in roottrainers, in wc rolletjes en in zelfgemaakte potjes (potjesmaker in Engeland kunnen kopen)
En dan een paar uren gieten: beide tuinen zeiknat maken, want daarna ga ik de nemaslug = naaktslakkillers, verspreiden. Maar daar zal ik een apart blogje aan weiden. Nu aan de slag:-)

dinsdag 20 april 2010

haast

deze blog in haast geschreven, want ik ga zo naar mijn werk. Op de fiets die het niet goed doet ivm gebroken spaak. Laat ik op station Weesp repareren, ga met de trein naar mijn werk en haal m dan vrijdagmiddag, op de terugweg weer op. En wat is het moeilijk om weg te gaan: er is zo veel te doen. mijn huisje, serre en erf stroomt vol. Allemaal dingen waar iets mee moet gebeuren, meestal ook nog erg leuk, maar t moet wel even gebeuren. en dan werk je 72 uur deze week! Ik heb niet goed naar mezelf geluisterd: in april niet werken. Nou, ik werk juist veel. Volgend jaar luister ik wel hoor:-) Werken is niet erg, integendeel: ik doe mijn werk altijd met veel plezier. Maar in wezen ben ik een boerin haha. En dan wil je niet weg, dan wil je aan de gang, planten.

Zondag erg genoten, Spontaan bezoek, dat in de hangmat belandde, daar sliep. Boris binnen, ik buiten klussen: zo gezellig. Daarna iemand die plantjes kwam halen: ik merk het nauwelijks en zij blij. Ok leuk en gezellig. Past helamaal in mijn motto: laat maar stromen. Binnenkort wijd ik er een blogje aan: mijn dromen, filosofie etc. Zit al in mijn hoofd, maar wil t niet afraffelen.

Gisteren, na een 24 uursdienst eerst nemaslug gehaald, een natuurlijk naaktsalkbestrijdingsmiddel, en een appelboompje voor mijn neefje. Op de brommer.
Thuisgekomen eerste 2 uur niets gedaan, bijkomen en daarna een zaairooster gemaakt: kunnen straks stukken dakgoot als zaaibak op en omdat het een end boven de grond is, verwacht ik minder slakproblemen. Hout lekker in de lijnolie gezet. Niet allemaal keruigf netjes, maar dat is mijn stijl ook niet. En toch.... ben ik best tevreden met mijn stijl, die eerder natuurlijk te noemen is. En die is ook niet altijd keurig netjes, nietwaar?

Vanmorgen nog snel een grondmengsel gemaakt van aarde, compost, zand en vermiculiet en daar 3 soorten courgette en 1 soort pompoen in gezaaid. Niet helemaal volgens plan (in eigen gemaakte potjes) maar t zit wel in de bakjes nu:-) de zaden hadden al een etmaal geweekt, dus het moest ook.

En nu Snel nog even mijn handen schrobben en nagels verzorgen en dan de fiets op.....

zaterdag 17 april 2010

sociaal dagje

Heerlijk druk dagje gehad. 's Morgens nog flink doorgewerkt om t huisje voldoende aan kant te krijgen en inderdaad, op t nippertje een '6min' gehaald:-) Flessen water getapt, wel bij mijzelf (kraan open, vullen, kraan dicht)
Naar de bio-inkoop op in de tuin van de kantine geweest en ondertussen kwamen moeder en broer 3 daar langs, gewapend met3 x een 20l vat waar petroleum in kan = 1 voor mij, 1 voor buuf en 1 voor de vereniging.

Langs het landje lopend gingen we naar de tuin, daar verse wonderpan appelcake bij de koffie, vriendin met zoontje mee en andere buuf kwamen ook. Druk maar erg gezellig. natuurlijk een rondje tuin. Ondertussen hielp mijn broer me met mijn laptop en mijn fiets. Nu kan ik naar de fietsenmaker bij station Weesp fietsen om een spaak te laten vervangen. In principe wil ik dat woensdag doen, dan met de trein naar t werk en op de terugweg weer ophalen. De alleskunner op de tuin zou langs komen om te kijken of ie de waterleiding kan repareren. Een natuurliefhebster uit Diemen kwam een plantje brengen en zou een rondleiding krijgen over de tuin, maar t was net even heel druk, want ook de vrienden uit Oost kwamen, met kinderen. Daarom keek ze zelf en pakte zelf een paar bosaardbeitjes mee. Vond ze gelukkig geen probleem.

Moeders en broer weggebracht, met 2 kruiwagens met spullen. Tijdelijk mag ik een oven bij moeders stallen en ze namen nog wat kringloop spullen mee = ruimte erbij:-) Druivensap ingeschonken en toen kwam alleskunner.
Allemaal wat rommelig, maar ze begrepen dat stromend water wel belangrijk is:-) Sterker. De man, nogal handig, ging aan de slag en in no time kwam het sein:
zet de kraan maar open! Wat bleek: IK was niet zo handig en had de koppelingen verkeerd aangebracht. En nu heb ik weer de luxe van stromend water, een wc waarvoor je geen water uit de regenton hoeft te putten, dus geen emmer meer in de wc, ruimte! Ik mocht hem niet bedanken, maar moest even rustig gaan zitten en kijken hoe het niet en vooral hoe het wel moest. En nu weet ik het:-)

Ondertussen lieten vriendin en dochter Boris uit en oogsten daarna sla uit de tuin, lekker veel. Ging schoon op! En . Soep, eigen gebakken brood, met knoflookboter, genoemde sla en als toetje chocofondue! Erg gezellig allemaal en dat met schitterend weer!
`s avonds nog even grootste deel van de afwas (stromend water!) gedaan, even bellen en vroeg erin met de biografie over Annie van Annejet van der Zijl.

Nu staat het restant van de choco te smelten: ik ga er partjes sinaasappel in dopen en zo wat bonbons maken. Nog even het laatste beetje afwas en dan een zaaiplek maken en wieden, Het is weer schitterend weer!

vrijdag 16 april 2010

mega stadsmiddag, speciaalzaken

Vandaag geen tuinwerk helaas. 's Morgens notoire opruimen, afwassen, van potjes en flessen etiketten afhalen. Had alles opgeruimd, geveegd en gesopt willen hebben, dat is niet gelukt. Moest namelijk ook even heel goed nadenken: 's avonds zou ik een etentje hebben. Al jaren komen zo'n 6,7 mensen van een Schoeversopleiding zo'n 5 x per jaar bij elkaar. Soms ben jij de pineut, aan de beurt. Dit keer was het buiten Amsterdam en zouden we met 4 mensen daarnaar toe gaan. Verzameladres was is Zuid, om max. 17.45. Als ik toch naar de stad moet, probeer ik zoveel mogelijk te combineren, maar zoveel zaken als vandaag afgehandeld, is nog nooit eerder gebeurd: Wel op de brommer geweest: fiets is kapot en in dit geval is brommen praktisch, 'want s avonds moet ik toch een km of 15 terug, met veel spullen.
Dus: afval mee net als spullen voor de box bij het stadshuis, en een brief. Ik wist dat ik eea zou kopen, dus zorgen voor genoeg geld, de juiste sleutels en voldoende tassen.

1)Eerst afval in containers gedaan en 2)brief gepost. Dan: 3)praxis, kijken naar boorhamer uit de actie.en naar tyleen koppelingen etc voor de waterleiding. Actie was verlopen, dus alleen even de prijs bekeken. En tyleen werd niet verkocht. Vervolgens: 4)een sodamaker patroon omruilen, 5) een gsm oplader kopen (was kapot, heb nu een universele, bestaande uit een basis element en verder kun je er allerlei koppelingen aan zetten, lijkt me erg handig) Op 6) spaken uit geweest: fietsenmaker verkocht ze niet:-(. 7) Benzine gekocht, 8) bij Vimeta, loodgietersspeciaalzaak, allerlei tyleenspul gekocht en advies gekregen, is een fijne zaak 9) bij weer zo'n fijne zaak, een fietsenwinkel in de Dapperstraat om spaken gevraagd: kun je niet zomaar los kopen, daar zijn 100den soorten van. Eerst oude eruit slopen en dan kan het wel. Daar een goed Abus fietsslot gekocht voor de brommer: beste uit de comnsumentenbondtest tegen redelijke prijs. Moest al lang gebeuren, nu dan eindelijk gedaan. 10) Bij Theo van Kalken brievenbussleuteltje bij laten maken en het over de boorhamer gehad. tegen vrijwel dezelfde prijs daar gekocht, en kreeg nog een bittensetje kado. Ik koop liever bij hen. Al jaar en dag geven ze me prima advies en zijn even aardig als je 1 schroefje komt kopen, als iets groters als een boorhamer of zibro kachel. Ik kom voor het vakmanschap en de goede service en die is beiden uitstekend. Bovendien leer je elkaar kennen, wat ook prettig is. 11) 2 x kaas in blik bij een vaste Turkse winkel gekocht, zelfde verhaal. 12) alles naar de box gebracht 13) overbuurman B, die voor mij potjes heeft gespaard, was thuis: potjes opgehaald en zelfs even kort thee gedronken. Potje moes als dank afgegeven.14) naar natuurvoedingswinkel om spullen voor bezoek morgen te kopen 15) bij dierenspeciaalzaak brokjes gehaald, kunnen mijn anderhalve kat weer mee vooruit. 16) spullen weer thuis gebracht 17) bij een vriendin ook spullen opgehaald en flesje sap gegeven. Ook hele korte theepauze: ze heeft haar voet nogal naar bezeerd:-( 18)Nog even geld gehaald en toen19) naar het WG-terrein (wat een leuke buurt, zou ik wel willen wonen!) om een stoeltje voor broer 2 gehaald, heel mooi, jaren 20 schat ik als leek. En dan eindelijk naar 20) de verzamelplek Kwam iets te laat, gelukkig net als een andere meerijdster. Pffff. Voor veel mensen is zo'n opsomming waarschijnlijk heel gewoon. Vooral moeders van gezinnen, stel ik me zo voor. Voor mij was het heel bevredigend zo efficiënt te kunnen zijn. Wel zat ik voor t eerst in een file! Er waren veel brom/scooter controles en ik had geen zin in een boete, dus moest wel op de rijbaan brommen. Ik vind dat erg vervelend: auto's vinden dat je op t fietspad moet, dus hijgen in je nek. Door tramrails vaak onoverzichtelijke toestanden. Ik voel me er niet echt veilig en rij veel liever op t fietspad. Voorzichtig, rustig en geen overlast gevend, want ik ben zelf ook vaak fietser. Maar dat mag niet. Voor t eerst het gevoel dat autorijders heel vaak hebben: shit ik kom te laat! Ik sta hier maar, in al die uitlaatgassen. t schiet niet op!!! Al snel sluiproutes genomen.
De beloning was een gezellige avond, met heerlijk eten en leuk om elkaar, elkaar's huis, gezin etc te zien. Doen we al een jaar of 20. Lief en leed.
En nu aan de slag, Boris heeft niet geveegd of gesopt. Brood in de machine, cake in de wonderpan, pompoen slachten, tuinsla maken, om 11.30 even naar de kantine voor de bio-inkoop en dan opruimen tot broer 3 en moeders er zijn. Daarna komt een vriendin die ik al eeuwen ken, met man en 2 kids. De zon schijnt en straks het huisje ook:-) (droomde ze...)