recepten, gemaakt

Het idee is hier de recepten plaats waar ik tevreden mee ben. Met zoveel mogelijk ingredienten uit eigen tuin, of bio. In volgorde van seizoenen. Een andere bladzijde geeft mijn basislijst boodschappen weer, dingen die ik altijd in huis wil hebben.

algemeen
thee
basisthee die ik het lekkerst vind is de losse sterremix, zonder munt
deze aanvullen met:
- schillen van biofruit (appel, sinasappel etc)
- blad van braam, framboos, bes
- stengels van kervel (nadat je de blaadjes voor sla of soep gebruikt hebt
- munt (lekker, de wollige munt vind ik het lekkerst, ben ik even kwijt uit de tuin)
- citroenmelisse (matig)
- venkel
- kaneel kardamom dat uit ingemaakte jams etc vrijkomt nadat het ptjes leeg is

mei


brandnetelpesto .

Alleen de topjes. Paar keer goed spoelen, 300 gram, is een halve emmer. Kost wel vrij veel tijd om te plukken (ja, tuurlijk met handschoenen aan) en heb ook nog de steeltjes er zo veel mogelijk afgeknipt. Eigenlijk een mooi karweitje om tijdens aanloop te doen,  tijdrovend.
Daarna gaat t wel snel:
kook de netels  2 minuten, giet af en druk t water eruit. (kan weer voor soep gebruikt worden ivm alle goede stoffen die in het kookwater zitten)
doe het in de keukenmachine (de helft gaat makkelijker) samen met Parmezaanse kaas (had ik niet, dus een mengsel geraspte kaas gebruikt) een hand pijnboompitten 2 teentjes knoflook en 160 ml olijfolie. Goed mengen, ook met rest van de brandnetels. Zout (tamari, ketjap) naar smaak toevoegen. Ondertussen schone lege potjes overgieten met kokend water. Deze hoeveelheid is goed voor 2 kleine potjes. Vrij snel opeten, zie conclusie..
Recept komt uit he leuke boek van James Wong: grow your own drugs.
Brandnetels, schrijft hij, zitten boordevol voedzame vitamines, mineralen en chlorofyl. Ze verhogen de weerstand en bieden na een lange winter bescherming tegen infecties.
Alma Huizer, schrijfster van "van het land, genieten van een goed leven" schrijft:
"Tussen maart en mei bevatten de jonge scheuten meer waardevolle stoffen dan welke gekweekte groente dan ook! 


conclusie
:  niet houdbaar:-( Was vrij veel werk, t smaakte op de dag zelf en de dagen daarna heerlijk, maar na een week of 6 niet meer. t stonk, jakkie. Weggegooid:-/




Juni
Rabarber

Oogst rabarber door de steel naar buiten te draaien, je krijgt zo nog een soort flapje mee. Nooit afsnijden, het restje gaat dan rotten. Oogsten kan in t tweede jaar en tot plm 21 juni. Dit jaar komt alles later op gang, dus oogst ik ook wat langer.

* Zorg voor voldoende schone potten met klikdeksel. Spoel ze nog een keer onder gloeiend heet water af en laat ze aan de lucht drogen, niet afdrogen.
* Snij t in stukken van plm cm
* doe het in een pan met een klein laagje water en laat t koken. Afhankelijk van de hoeveelheid kan dat best even duren. Schep regelmatig om. Zet t vuur laag als het kookt en wacht tot de stukjes helemaal zacht zijn.
* Maak ondertussen (eko) aardbeien schoon en halveer ze zonodig, voeg ze bij de rabarber als deze zacht is.
* Snij 1 a 2 bananen in dunne plakjes en voeg ze toe
* Voeg net ze veel suiker toe als je lekker vindt. Poef, proef, proef. Ik gebruik natuurlijk biosuiker. En het kan per pan verschillen, afhankelijk van de zuurgraad in de rabarber.
* De rabarber die je wilt inmaken in de potten doen, net niet helemaal vol. Doe er een beetje huishoudfolie op en draai de deksel dicht. Keer de potten 5 minuten om en zet ze dan weer terug.
* Hou voldoende over om ook direct te eten. Lekker is er een geslagen eiwit door te spatelen. En/of een theelepel krijt (goede drogist) door te doen: de masse verdubbeld dan, erg leuk om te zien en wordt mild van smaak. Bijna niet meer als rabarber te herkennen, eerder een soort moes

het is verleidelijk hier door te gaan, maar heb nog teveel andere dingen te doen, dus andere keer de kervelsoep, tuinsla etc

februari
Gemaakt ter ere van de stadsborrel op 19 feb 2011-02-20
pompoensoep

  • grote pompoen in zijn geheel koken, Kan in hooikist als je tijd hebt (dan paar minuten koken)
  •  Water bewaren, pompoen eruit, Slechte schilplekjes en pitten eruit, Staafmixer erop
  • Bouillonblokjes erbij. Helemaal lekker is bouillonpasta van eekhoorntjesbrood, wel duur, lekker
  •  Apart daarvan in keukenmachine mengen:
  • 4 aardappelen, 2 uien, Vrij veel gember, En paar grote tenen knoflook, Rozemarijn, salie en tijm
  • Dit alles opbakken in olijfolie (ik had het in kokosvet, de goede, opgebakken)                                                                                 Op smaak brengen met peper, zout en kerrie., op t laatst 1 pepertje in ringetjes snijden en meekoken.
  • Nu vergeten, maar stond klaar: Soja cuisine opwarmen en mengen met veel kerrie. Wordt dan lobbig. Toevoegen aan de soep, met blaadjes koreander. Of  geroosterde pijnboompitten.
  • Andere variaties, ook afhankelijk van wat je in huis hebt: Wortel en/of sinasappel, maakt zoeter
pittige erwtensoep, door vriendin:-), va n het smulweg geplukt: Bereidingstijd: Langer dan 1 uur  
Ingrediënten voor 4 personen 2 uien, 2 rode Spaanse pepers, 500 g spliterwten, 40 g boter, 2 tl kerriepoeder, 2 l groentebouillon, 2 laurierblaadjes, 1 tl tijm, 1 knolselderij, 1 rode paprika, 1 bosje bladselderij, 250 g prei, 2 tl sambal badjak, zout, (versgemalen) peper
  • Bereidt voor: Snipper de uien, halveer de pepertjes, verwijder desgewenst de zaadjes die het heetst zijn en snijd de helften in smalle reepjes, spoel de spliterwten af en laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Dan het echte koken: Verhit de boter in een pan en bak de ui en peper ca. 2 minuten. Roer de kerrie erdoor, bak die even mee en schenk de bouillon erbij.

  • Voeg de spliterwten, laurierblaadjes, tijm en zout en peper naar smaak toe.
  • Breng het geheel, al roerende, aan de kook en laat de soep, afgedekt, ca. 45 minuten zachtjes koken.
  • Snijd intussen de schoongemaakte knolselderij in kleine blokjes en de paprika en prei in stukjes. Snipper de selderij fijn.
  • Roer de knolselderij, paprika en prei door de soep en laat de soep, afgedekt, zachtjes nog ca. 45 minuten koken.
  • Breng de soep op smaak met zout, peper en sambal naar smaak
  • lekker met roggebrood en kaas. of bio-spek
makreelsalade
  • Bio makreel, zelf fileren, graten verwijderen, 
  • Mayo, Citroensap
  • Peper en zout
  • Winterpostelein en veldsla
  • 2 sinasappels, in stukjes
  • Doorelkaar mengen, op kamertemperatuur laten komen, en smullen. Ging als eerste opJ
aardappelsalade
  • Veel aardappels(eigen oogst), En eieren (huib
  • Mayo, 1 flinke theelepel mierikswortel
  • knoflook, Knoflooklook, Bosuitjes, Peper en zout
  • Alles snijden en mengen, op kamer temperatuur laten komen, smaken paar uur in laten werken.
Tahoesalade
·        1 pak tahoe, knijp deze uit
·        Snij (mbv keukenmachine) fijn: ½ ui, 1 paprika, min 1 teen knoflook
·        Meng dit met mosterd, mayo, cotroensap, peper en zout
·        Lekker op roast, brood, bijgerecht


Geen opmerkingen:

Een reactie posten