Zondag 26 mei.
Van wieden komt niet veel, heb net in het grote wildpluk boek van Edwin Flores gelezen dat springzaad eetbaar is. De bekendste is springbalsemien, laat die nou volop aanwezig zijn. Dus meteen uit geprobeerd, lekker, fijne smaak. Die aan spinazie doet denken! Beetje peperige nasmaak. Heb dit keer stengels en blad gescheiden, maar dat is niet echt nodig, denk ik.
Wel heb ik alleen die stengels gebruikt die makkelijk buigen, de stijvere delen weg geknipt. 5 minuten gekookt, groente net onder water, met blokje bouillon. Zal als soep ook wel lekker smaken...
Het is wel belangrijk de bos balsemien snel koel weg te leggen, in warmte verlept 't snel.
27/5 de soep is ook heerlijk. Gewoon alleen balsemien met en bouillon blokje, of bij de basissoep: ui, knoflook opbakken, al dan niet met verse kruiden, groente restjes, dan water en bouillon(blokje) erbij, groente van de dag, bv brandnetel, springbalsemien, meldde, vogelmuur, Etc. Staafmixer erop, klaar!
Ik kan nergens op het internet vinden dat de springbalsemien eetbaar is. Mag ik vragen waar jij deze wetenschap vandaan hebt. Zou graag wat meer over willen weten. Hij staat bij mij overal in het bos dus mooi als ik hem zou kunnen gebruiken (:
BeantwoordenVerwijderenIk ben afgelopen weekend flink ziek geweest van reuse springbalsemien. hou ze uit elkaar :P
BeantwoordenVerwijderenDe zaden en het blad zijn in ieder geval eetbaar, las ik op internet op verschillende plaatsen.
BeantwoordenVerwijderenAls je, Reuzenbalsemien eetbaar, in google typt vindt je best veel info.
leef je nog? Dan zal ik het eens proberen te eten :-)
BeantwoordenVerwijderenIk leef nog, maar doe nu niets aan de blog, dat komt wel weer. Op blz 131 van het grote wildplukboek van Edwin Flores staat beschreven dan jonge stengels en zaad eetbaar is.
BeantwoordenVerwijderenEchter, ik vind de stengels toch wat peperig in de keel, ik eet ze eigenlijk niet meer.
Het zaad, de zwarte dan, is heerlijk. Leuke snack:-)
Net een poos gezocht of de bloemen ook eetbaar zijn. Helaas, niet gevonden. Wel staat de balsemien in het rijje geurende en geneeskrachtige planten dat ik googelend vond, zal zo de link doorsturen.
Verder ben ik blij met de vele insecten, die bij deze plant voedsel vindenen welkom zijn om de moestuinplanten te bevruchten. Helmkruid us ook zo'n insectentopper, evenals bloeiende munt...
De bedoelde link zie ik niet meer, inmiddels wel deze gevonden, waarin staat dat de stengels niet rauw gegeten moeten worden, eel gestoofd. En dat t zaad prima is, maar dat wisten we inmiddels wel he?
BeantwoordenVerwijderenBach Bloesems heeft er ook een remedie van: http://www.38bachbloesems.nl/impatiens.html
BeantwoordenVerwijderenIk eet het geroerbakt met thaise boemboe, heerlijk
BeantwoordenVerwijderen