vrijdag 7 mei 2010

brandnetels, hulp:-)

Zo, net brandnetelpesto gemaakt.
Geoogst toen de zon nog scheen, gisteren. Alleen de topjes. Paar keer goed gespoeld, 300 gram, is een halve emmer. Kost wel vrij veel tijd om te plukken (ja, tuurlijk met handschoenen aan) en heb ook nog de steeltjes er zo veel mogelijk afgeknipt. Eigenlijk een mooi karweitje om tijdens aanloop te doen, of op een kdroomwerkdag, haha. Want tijdrovend.
Daarna ging t wel snel:
kook de netels 2 minuten, giet af en druk t water eruit. (kan weer voor soep gebruikt worden ivm alle goede stoffen die in het kookwater zitten)
doe het in de keukenmachine (de helft gaat makkelijker) samen met Parmezaanse kaas (had ik niet, dus een mengsel geraspte kaas gebruikt) een hand pijnboompitten 2 teentjes knoflook en 160 ml olijfolie. Goed mengen, ook met rest van de brandnetels. Zout (tamari, ketjap) naar smaak toevoegen. Ondertussen schone lege potjes overgieten met kokend water. Deze hoeveelheid is goed voor 2 kleine potjes.
Recept komt uit he leuke boek van James Wong: grow your own drugs.
Brandnetels, schrijft hij, zitten boordevol voedzame vitamines, mineralen en chlorofyl. Ze verhogen de weerstand en bieden na een lange winter bescherming tegen infecties.
Alma Huizer, schrijfster van "van het land, genieten van een goed leven" schrijft:
"Tussen maart en mei bevatten de jonge scheuten meer waardevolle stoffen dan welke gekweekte groente dan ook! " Sowieso, lees ik telkens weer, bevatte wilde groenten zo veel meer goede stoffen dan gekweekte. En, aansluitend, bevatten kiemen, knoppen en bloemen ook veel daarvan: daar komt immers een hele nieuwe plant uit en in wezen zit alles er al in. Vandaar dat ik dit vaak toevoeg aan de sla, mits het natuurlijk ook nog lekker is.
Zo voegde ik laatst meidoornblad door de sla (Alma) naast bloemen van kervel, boerenkool en spruitjes. En aan de thee voeg ik nu vaak blad toe van braam aardbei, framboos en/of bes. Lekker en gezond. Aan de basis van bijv sterrenmix zonder munt, kun je zo veel toevoegen: schillen van appel, sinaasappel, gember, kaneelstokje dat uit de eigengemaakte "prutjes" komt enz.
Maar: de verse thee's komen er al weer aan: citroenmelisse, munt: t begint weer te groeien.
Alma schreef ook dit recept:
blauwe brandnetelsoep:
pluk 2 vergieten topjes, was deze zorgvuldig en hak ze grof.
Bak in verhitte olie: 2 sjalotten (werd ui), 1 gehakte winterpeen (werd paprika) 2 gehakte knoflooktenen (werd knoflookplantjes), 5 in blokjes gehakte aardappelen, en 1 jonge prei 10 a 15 minuten op middelhoog vuur, al roerend. Kook 2 liter water, voeg hier de groentes en de brandnetels aan toe, laat 10 minuten koken. Voeg 150 gram blauwe schimmelkaas toe en staafmixer t geheel. Heb het mijn gasten voorgezet en t bleek flauw. Na toevoeging van flink wat tamari werd het toch wel erg lekker. Genaakt op 5 mei, de winkel bleek dicht, vandaar de improvisaties, hoewel ik dat sowieso altijd wel erg leuk vind.
De soep kwam na een heerlijke dag hulp!. Samen naast even koffie met wonderpanbrownie en rondje tuin, lekker gewerkt: bijna de hele tuin gewied, antiworteldoek van paden onzichtbaar gemaakt op groot deel, rommeltjes die waren blijven liggen verwijderd, wat gesnoeid, en zelfs mijn keuken werd gesopt, heerlijk. Soms kletsen, maar ook lekker zwijgen. Het leukst vond ik geloof ik nog naast het samen opwerken, de vanzelfsprekendheid waarmee sommige dingen gebeurde. Even samen bespreken wat en hoe je iets wilt en dan zien dat wat niet besproken is óók precies gebeurd hoe je het zelf graag wilt. Of onverwachts: zelfs soppen,( ik schaamde me ook hoor, ben nou eenmaal geen goede huisvrouw, kies vaak voor andere dingen) maar was er wel ontzettend blij mee!
Later met vriendin van vriendin erbij (had er 24 km voor gefietst!!) buiten geborreld, binnen gegeten en verder geborreld, hik. Kortom: weer een heerlijk dagje.
Volgende dag wat planken in t huisje gesopt (was aangestoken,haha)want ik wilde alle potjes die er inmiddels zijn en uit de kasten vallen gesorteerd opbergen. Staat nu keurig gerangschikt, en overige spullen staan ook weer in t gelid. Een van de potjes was gaan lekken, dus het was een kleverige boel. Ook de al eerder geoogste munt en melisse weer in theeblikken gedaan. 's avonds nog even in de tuin: gekregen stokroos en lathyrus geplant met flinke schep befaamde makkelijke moestuinmengsel erbij. Hiervoor wel eerst wieden, en kamperfoelie verwijderen, oppotten voor de liefhebber) Daarna steunrekken geplaatst. Gehakseld (mag op donderdag een uurtje) beetje gerommeld. En zo vliegt een dag om!
Vandaag moet/wil ik naar de stad: afsluit en aftapkranen kopen, want morgen wordt de waterleiding winterproof gemaakt, hele klus. En taart, koffiemelk en nog eea kopen, want zondag wordt Moederdag bij mij op de tuin gevierd, hopelijk is het weer dan beter. En anders...ach er gaan veel makke schapen in een hok. 10 mensen? Moet kunnen, t huisje is toch al vol, kan dit er ook nog wel bij, keurig gerangschikt, net als de potjes...

Dat schreef ik vrijdag, nu, zondag is het eerste potje bijna schoon opgegaan, toen we moederdag bij mij op de tuin vierden: dan hoeft mijn moeder van 80 alleen maar aan te schuiven en niet meer voor alles te zorgen. Het weer was in de middag prima, tot zeker 17.00 uur buiten gezeten, maar voor t echte eten gingen we lekker naar binnen, naar de warme kachel. Ondertussen is mijn modem weer terug en is de pc weer lekker snel en ook de brommer is gerepareerd (ik bleek een palletje op de bougie niet verwijderd te hebben, dat gaf problemen) Handig hoor. Gezellig, gezongen, gegeten en nu geluierd. Nou ja, dat blijf ik ook nog even doen! (zo lang het kan, morgen weer eens werken..)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten