Vorig jaar heb ik het gezaaid, maar verkeerd. Het is nogal fijn zaad dus heel dicht op elkaar schoten de kiemplantjes omhoog. Zo dicht, dat verspenen onmogelijk was. Dus plantte ik maar telkens een groepje bij elkaar. In de winter groeide de plantjes traag, en in t voorjaar heb ik ze verplant, omdat ze op de verkeerde plek in de moestuin stonden. Komens jaar zet ik ze direct in het "erwt"vak van 2011 (dus het jaar na de winter) Dat vak krijgt i.p. geen mest dus. En heeft dus geen last van bestaande beplanting. Een grenilette kan er gewoon tussendoor. Tussen de tuinbonen en erwten is het een goed bijna bodembedekker en als de andere vakken klaar zijn, kan er vanuit het erwten vak daar naar toe verplaatst worden. Het verplanten heeft ze geen kwaad gedaan, alle plantjes, ook de onooglijke, zijn goed aangeslagen.
Het is een fris groen plantje, waarbij uit het midden van het blad een klein wit of roze bloemetje omhoog komt. De bladeren zijn enigszins vlezig en zitten vol vitamines.
Oogsten doe je door de bovenste helft gewoon af te knippen. Heb je ook geen last van de aarde, die tussen de wortels zitten. Dan groeit het verbazend snel weer aan. Per persoon zijn 2 plantjes per keer voldoende. Ik heb er zeker een stuk of 30 staan, dus ik kan vooruit! Had ook geen idee dat ze zo tegen de klippen op zouden groeien.
Wat kan je er mee?
Elke dag als basis voor sla, aangevuld met verse kruiden, zoals knoflooklook (mmm) kervel, blad van overgebleven venkel, mierikswortelblad, vroege dille, koriander, tijm, salie, look zonder look, paardenbloem (en blad) t jonge blad van de meidoorn, etc etc.
Lekker is dan 1 a 2 sinaasappels, gesneden, erdoor en een dressing van bijv:
een lekkere olie (olijf met citrus, walnoot, sesam, koolzaad etc) een gewone azijn (of een gewone olie en een lekkere azijn (wijn, appel etc) wat zoets (appeldiksap) en wat zouts (tamari, zeezout) schud de dressing, niet te weinig en meng het met een (magere) mayo. Geroosterde noten (rukt zo lekker) erbij, klaar.
En roerbakken! Bijv zo:
slacht een pompoen, hou de zaden apart (voor nieuwe planten op te kweken, uit te delen of voor de vogels) schil de pompoen (een pompoen die al zo oud is, heeft een scherpe, niet lekkere schil. Bij jonge pompoen hoeft dat niet, die kun je laten zitten). Snij bijv 1/3 deel in vrij dunne plakken (4 mm of zo) Verhit wat olie, doe er een grof gesneden ui in, voeg evt rozemarijn en tijmbladeren toe, en een flinke theelepel van je favoriete curry of sambal (iets pittigs i.i.g.) en de pompoen. Evt aardappelen die je al gekookt hebt. Een vleesvervanger erbij (seitan bijv) en je bent eigenlijk al klaar, haha. Maar nu de winterpostelein, voor de vitaminen. Die hoeven maar kort. Doe er lekker veel in, een vergiet vol, want het slinkt. En wil je het luxer, dan kan je er nog een lekker kaas door laten smelten, of crème fraîche, of noten, banaan, kokos. wat je maar lekker vindt. Persoonlijk vind ik het oranje van de pompoen, met het groen van de postelein erg leuk.
Je kunt het ook gewoon als spinazie eten, lekker fris is dat. Met een biologisch eitje erbij bijv.
Tot slot door de aardappelpuree gemengd, stamppot inderdaad:-)
Zo, ik krijg trek,straks even het restje van gisteren opeten, maak ik zo wel nieuwe:-)
Trouwens, winter klinkt wel koud he, daarom eergisteren al wat zomerpostelein gezaaid......
heb een paar maanden geleden ook gezaaid in bloempot; is gekiemd als het haar op een hond zo dicht bij elkaar.
BeantwoordenVerwijderendaar ik het zaad op het strand geoogst heb denk ik dat het in zanige grond hoeft te groeien;
Hebt u ondervionding qua soort grond waar het best op groeit?